Een zomerfruittaart voor nazomerdagen
Ik heb gehoord dat er enkele extra nazomerdagen aankomen. Zalig! Ik ga er sebiet nog een paar dagen van genieten aan zee. Maar eerst trakteer ik jullie nog eens op een zomerfruittaart.
Wie bakte de fruittaart die ik jullie vorige week liet proeven? Wel deze taart smaakt weer net iets anders.
Het is een recept van Janneke Philippi uit haar boek ‘Vier de zomer‘. Een boek met 50 zoete, sappige zomerfruitrecepten. Als je een recept maakt van Janneke, dan weet je dat het lekker zal zijn.
Deze zomerse fruittaart heeft een kruimelige en knapperige bodem, een zachte mascarponeroomvulling en is overladen met zomers rood fruit. Aardbeien, blauwe bessen, frambozen, braambessen, druiven en nectarine.
In het oorspronkelijk recept werd er nog een eetlepel tijm door het taartdeeg gemengd. Dat voegde ik niet toe.
Ik werkte de taart wel nog extra af met lekker geurende pepermuntblaadjes uit mijn kruidentuin en met wat mooie, paarse muntbloemetjes. Dat maakt deze zomerfruittaart extra zomers.
Zo geniet van deze taart en van het zonnetje.
Wat heb je nodig voor deze zomerfruittaart?
Voor het taartdeeg: 60 g boter – 150 g bloem – 50 g suiker – 1 eigeel – 1 el melk – snuifje zout
Voor de vulling: 250 g mascarpone – 125 ml room 35% – 25 g bloemsuiker + extra om de garneren – 500 g gemengd rood fruit naar keuze
Hoe maak je het?
Voor een taartvorm met een diameter van 22 à 24 cm kneed je in een keukenrobot of met de mixer een deeg van de boter, bloem, suiker, eigeel, melk en een snuifje zout. Verpak het deeg in een plastiek zakje en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de mascarponecrème. Klop hiervoor de mascarpone met de room en de bloemsuiker op tot een dikke, smeuïge crème. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
Hal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap die wat groter is dan je taartvorm.
Leg een vel bakpapier in de taartvorm. Schik het deeg in de vorm. Leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel er bakparels of bakbonen over. Bak de taartbodem blind (zonder vulling) gedurende 15 minuten. Haal de taart uit de oven en verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Bak de taart verder goudbruin en krokant gedurende 15 minuten.
Haal de taartbodem na de baktijd uit de oven. Haal uit de vorm. Laat de taart afkoelen op een rooster.
Verdeel dan de mascarponecrèmevulling over de taart.
Garneer de taart met aardbeien, blauwe bessen, frambozen, braambessen, druiven en stukjes nectarine. Versier met de enkele muntblaadjes en de bloemetjes van de munt. Bestrooi de taart tenslotte met bloemsuiker.
Smakelijk!