Chili con carne, een zomers sudderpotje.
In september neem ik jullie, tijdens de kookworkshops, mee op culinaire reis naar Griekenland, Mexico, Thailand en Japan. Voor de workshops Griekse mezze, Thaise keuken en sushi zijn er geen plaatsen meer vrij. Je kan wel nog mee op trip naar Mexico. Wil jij de kleurrijke en soms pittige Mexicaanse keuken ontdekken? Schrijf je dan snel in voor de workshop Mexicaans koken die binnenkort van start gaat.
Mexico was 25 jaar geleden de bestemming van onze huwelijksreis. En hoewel ik toen de kookmicrobe nog niet te pakken had, herinner ik mij dat bonen bij elke maaltijd geserveerd werden. Witte bonen. Rode bonen. Zwarte bonen. Ook maïs is niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Geroosterde maïskolven worden zo gegeten, uit het vuistje. Je vindt ze in Mexico aan elk eetkraampje op straat. Met maïsmeel worden ook de befaamde, échte tortilla’s gemaakt.
Gelukkig heeft de Mexicaanse keuken meer te bieden dan bonen en maïs. Dat kan je komen proeven en ontdekken tijdens de workshop.
Deze chili con carne maken we er niet.
Wel tortillasoep met cactus, maïstortilla’s met masa harina, salsa, pico de gallo, enchilada, taco, quesadilla,… en een megalekker dessert met tequilla.
Nu al in Mexicaanse sfeer komen? Dat kan met deze zomerse chili con carne. Ultiem zomers comfort food.
Wat heb je nodig voor deze chili con carne?
olijfolie – 500 g rundsgehakt – 2 rode uien – 2 teentjes look – 1 pepertje – een scheut rode wijn – 1 verse maïs of een blik maïs – 2 wortelen – 2 rode paprika – 2 stengels selder – 1 blik tomatenblokjes (400g) – 1 klein blikje tomatenpuree – 1 blik zwarte bonen (400 g) – 1 klein blikje witte bonen in tomatensaus – 1/2 l bouillon – peper – zout – paprikapoeder – Mexicaanse kruiden – 1 tl komijn – 1 kaneelstok – 1 tl harissa – 2 blaadjes laurier – 3 takjes verse tijm
Voor erbij: rijst – guacamole – zure room – verse koriander
Hoe maak je het?
Snipper de rode uien fijn en pers de teentjes look. Verwarm olijfolie in een stoofpot en bak de uien glazig aan. Voeg dan de look toe en het rundsgehakt. Bak het gehakt rul aan.
Snijd ondertussen de maïs van de kolf. Schil de wortelen en snijd ze in kleine stukjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes. Snijd de selderstengels in kleine blokjes.
Stoof de groenten mee aan in de stoofpot.
Verwijder de zaadlijst uit het chilipepertje en snij millimeter fijn. Voeg toe aan de groenten.
Voeg de tomatenpuree toe en roer om. Laat even aanstoven. Blus dan met de rode wijn en de tomatenblokjes.
Vul het lege blik van de tomatenblokjes met water en voeg toe aan de stoofpot samen met een bouillonblokje. Dat kan groenten- of kipppenbouillon zijn.
Nu komt het belangrijkste van onze chili con carne. De kruiding. Wees kwistig met de kruiden. Voeg een kaneelstok toe, samen met komijn, paprikapoeder, Mexicaanse kruiden, peper, zout, de verse tijm en de laurierblaadjes. Kruid met peper en zout. Voeg wat harissa toe.
Laat de chili con carne sudderen op een zacht vuurtje gedurende een 45-tal minuten. Voeg dan de gespoelde zwarte bonen en het kleine blikje witte bonen in tomatensaus toe. Laat nog 5 minuten verder pruttelen.
Proef en kruid bij indien nodig.
Serveer de chili con carne met rijst, tortilla’s, guacamole en eventueel een toefje zure room. Wat blaadjes koriander mogen ook niet ontbreken.
Liever chili sin carne, of zonder vlees? Voeg rode linzen toe in plaats van gehakt.
Workshop Mexicaans koken: zaterdag 14/9/2019 van 10u. tot 13u.
Veel kookplezier, gezellig tafelen en heel veel lekkers om te proeven.