Trio van zalm met kruidenslaatje.
Zalmtartaar met salade is een klassiek voorgerecht. Ik pimpte deze klassieker op tot een hip feestgerechtje. Voor de tartaar koos ik een trio van zalm: gepocheerde zalm, ambachtelijk gerookte zalm en gemarineerde zalm met dille. De salade is een mengeling van verschillende groene kruiden, afgewerkt met knapperige edamamebonen. De frisse dilledressing en een feestelijke kerstboomtoast maken het gerecht helemaal af.
Zet jij deze zalmtartaar op je feestmenu?
Met wat voorbereiding vooraf heb je, op het moment dat je gasten aankomen, niet meer zoveel werk in de keuken. Onderaan geef ik je een overzichtje van wat je vooraf kan klaarzetten.
Wat heb je nodig voor deze zalmtartaar met kruidensla en dilledressing?
voor 8 personen
Voor de zalmtartaar: 125 g zalm – 125 g gerookte zalm – 125 g gemarineerde zalm – 1 dl witte wijn – peper – zout – 2 laurierblaadjes – 1 sjalotje – 1 dl room – sap van een halve citroen – een mengeling gehakte groene kruiden (dille, peterselie, bieslook, kervel, dragon, waterkers)
Voor de dilledressing: 150 ml mayonaise – 50 ml melk – 2 eetlepels van het pocheervocht van de zalm – 1 eetlepel graantjesmosterd – een handvol gehakte verse dille – peper – zout
Voor de kruidensla: een handvol gemengde groene kruiden per persoon (dille, peterselie, bieslook, kervel, dragon, tuinkers)
Voor de afwerking: 1 komkommer – 50 ml sushi azijn of andere azijn – gekookte edamame boontjes – 8 sneetjes brood om te toasten – olijfolie
Hoe maak je het?
Pocheer de rauwe zalmfilet in een bodempje van witte wijn. Kruid met peper, zout en enkele laurierblaadjes. Laat de zalm 10 minuten zachtjes sudderen op een matig vuur. Laat de zalm daarna afkoelen in het kookvocht.
Maak de zalmtartaar.
Snijd de gerookte zalm fijn. Meng met de gepocheerde zalm.
Pel en snipper het sjalotje fijn. Hak de groene kruiden fijn. Voorzie een 3-tal eetlepels. Klop de room lobbig op (tot yoghurtdikte). Meng de room met het sjalotje en de groene kruiden. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Meng dit sausje voorzichtig onder de zalmtartaar. Bewaar de zalmtartaar in de koelkast tot gebruik.
Maak de dilledressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Was de komkommer. Laat de schil eraan. Snijd de komkommer in dunne schijfjes en overgiet met de azijn. Laat de komkommer een kwartiertje trekken in de azijn.
Steek met een vorm feestelijke figuren uit het brood. Ik koos voor kerstboompjes. Smeer ze in met wat olijfolie en schik ze op een bakplaat. Bak ze gedurende een 10-tal minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Spoel de kruidenmengeling voor de kruidensla. Droog de kruiden goed af.
Kook de edamameboontjes beetgaar in gezouten water. Giet ze af en verfris ze onder koud, stromend water. Edamame zijn sojabonen. Je vindt ze in de supermarkt meestal in de diepvriesafdeling. Je kan ook tuinbonen, erwten of prinsessenboontjes kiezen.
Schik de zalmtartaar op de borden.
Schik een 3-tal schijfjes van de komkommer op een bord. Schep hier, met behulp van een ronde vorm, de zalmtartaar op.
Leg er een stukje gemarineerde zalm rond.
Garneer met een portie van de kruidensla en enkele boontjes.
Schep er een lepel van de dilledressing over.
Serveer met een kerstboomtoast.
0% stress, 100% genieten.
Dit doe je vooraf.
- Je kan de zalm vooraf pocheren en mengen met de gerookte zalm.
- Maak de roomdressing klaar.
- Snijd de komkommer in schijven en marineer ze.
- Ook de kruidensla kan je op voorhand mengen en in een doosje bewaren.
- Maak ook al de dilledressing en bewaar in de koelkast.
- Snijd de toast uit in leuke vormpjes.
- Kook de edamameboontjes.
Dit doe je op het moment zelf.
- Meng de gepocheerde zalm met de gerookte zalm en roer er de roomdressing onder.
- Rooster de toastjes in de oven.
- Schik de zalmtartaar op de borden.
Kan het niet met rauwe zalm ?
Dag Chris,
Deze zalmtartaar kan je zeker ook maken met rauwe zalm. Ik koos nu voor gepocheerde zalm omdat dit geschikt is voor een ruimer publiek.
Groetjes,
Ingrid