Crostata con amaretti
Deze crostata con amaretti is de luxeversie van een gewone crostata. Bovenop de confituurlaag komt nog een laag met amaretti koekjes, geroosterde amandelen en romig opgeklopte eieren.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang gebak
Keuken Italiaans
Taartdeeg
- 300 g bloem
- 150 g boter
- 150 g suiker
- 3 eigelen
- 3 g bakpoeder
- 1 tl citroenzeste
- 1 snuifje zout
Taartvulling
- 350 g confituur (pruimen, frambozen, aardbeien)
- 25 amaretti koekjes (gekocht of zelfgebakken)
- 75 g geroosterde amandelen
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 1 dl cognac of porto of Marsala
- bloemsuiker om af te werken
Bereiding van het taartdeeg
Splits de eieren in eigelen en eiwitten. De eiwitten gebruiken we niet voor het deeg. Je kan ze in de diepvries bewaren voor later. Of je kan ze gebruiken om zelf amaretti koekjes te bakken.
Meng de eigelen met de bloem, de boter, de suiker en het bakpoeder. Voeg naar smaak citroenzeste toe en ook een snuifje zout.
Kneed het deeg kort tot een bal. Wikkel het in plastiekfolie en laat het deeg gedurende 30 minuten rusten in de koelkast. Bereid ondertussen de taartvulling.
Bereiding van de taartvulling
Zet de confituur klaar. Zet de amaretti koekjes klaar. Zet de cognac, porto of Marsala klaar. Rooster de amandelen en hak ze fijn.
Splits 3 eieren in eigelen en eiwitten.
Klop de eigelen met de suiker romig op.Klop de eiwitten stijf.Meng de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het eigeel/suiker mengsel.
Taart vullen en bakken
Haal het taartdeeg uit de koelkast. Bestuif je werkoppervlak goed met bloem en rol het deeg wat uit.
Leg het deeg op een vel bakpapier en rol het verder uit op de grootte van de taartvorm.
Leg een bakpapier in de taartvorm of vet de taartvorm goed in en strooi er wat bloem over. Schik het taartdeeg in de taartvorm.
Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de randen van de taartvorm te rollen.
Prik het deeg in.
Schep de confituur op de taartbodem.
Dop de amaretti koekjes kort met 1 zijde in de sterke drank en leg ze op de confituurlaag.
Leg de taartbodem helemaal vol met de koekjes.
Strooi er de geroosterde en gehakte amandelen over.
Spatel er tenslotte het romige eimengsel over.
Verdeel het over de koekjes.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 50 minuten.
Laat de taart na het bakken goed afkoelen op een rooster alvorens je hem uit de vorm haalt.
Bestrooi de taart voor het serveren rijkelijk met bloemsuiker.
Wil je zelf amaretti koekjes bakken voor deze taart?
Kijk op https://www.dishcover.be/amaretti-koekjes/
Amaretti koekjes
Wat heb je nodig om 30 koekjes te maken?
60 g amandelschilfers grof gemalen – 120 g amandelmeel – 150 g fijne suiker – 2 eiwitten – 1 el Amaretto
Hoe maak je het?
Klop de eiwitten stijf.
Meng er voorzichtig de amandelschilfers, het amandelpoeder, de suiker en een eetlepel Amaretto onder. Roer om tot een gladde massa.
Rol kleine bolletjes van het deeg en plaats ze op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de deegbolletjes. Ze zetten nog uit tijdens het bakken.
Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn en lichtjes openbarsten.
Trefwoord amaretti, confituurtaart, crostata, crostata con amaretti