Cha Ca la Vong
Cha Ca la Vong is een Vietnamees visgerecht afkomstig uit Hanoi. Van dit recept bestaan verschillende versies. Maar een aantal ingrediënten blijven altijd hetzelfde namelijk dille, kurkuma en een marinade met yoghurt en vissaus of garnalenpasta.
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 15 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese keuken
Vismarinade
- 1 el gember
- 1 el galanga (of 1 el extra gember)
- 1 el kurkuma
- 1 sjalot
- 1 el suiker
- 1 tl garnalenpasta (of 1 el extra vissaus)
- 1 el vissaus
- 2 el yoghurt
- 1 el rijstazijn
- 2 teentjes look
- 1 el rijstmeel of maïzena
Vis en kruiden
- 400 g stevige witte vis zeeduivel, kabeljauw, pangasius, tilapia
- 300 g rijstnoedels
- 1 bos dille
- 1 bussel lente-uitjes
- 4 el geroosterde pindanoten
- 2 el olie
- sla, koriander, munt, Thaise basilicum om extra bij de vis te serveren
Nuoc cham
- 2 el rietsuiker
- 2 el limoensap
- 1 el vissaus
- 1/2 chilipeper fijngesneden
- 1 teentje look fijngeperst
Marinade
Begin met het maken van de marinade voor de vis.
Rasp de gember en de galanga. Als je geen galanga hebt, gebruik je meer gember.
Snijd het sjalotje fijn.
Pel en pers de teentjes look fijn.
Meng in een kom de yoghurt samen met de geraspte gember, galanga en look.
Voeg de kurkuma toe, samen met de suiker, de garnalenpasta, de vissaus en de rijstazijn. Roer er rijstmeel of maïzena door. Als je geen garnalenpasta hebt, gebruik je 1 eetlepel extra vissaus.
Snijd de vis in stukken. Leg de vis in een ovenschotel en wrijf de vis in met de marinade. Zet de vis een uurtje in de koelkast. Zo kan de vis de smaken van de marinade helemaal opnemen en krijgt het zijn gele kleur.
Noedels en kruiden
Snijd ondertussen de lente-uitjes in ringen. Hak de dille. Rooster de pindanoten.
Het is lekker om hierbij extra sla en kruiden, zoals koriander, munt of Thaise basilicum te serveren. Scheur de sla en pluk de blaadjes van de overige kruiden.
Maak de nuoc cham vinaigrette. Snijd het chilipepertje fijn. Pers de look. Roer alle ingrediënten onder elkaar tot de suiker is opgelost.
Afwerking
Kook ondertussen de rijstnoedels, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de noedels na het koken kort met koud water zodat ze niet gaan plakken. Zet ze even apart en hou ze warm.
Bak de lente-uitjes en de dille aan in een pan met wat olie. Hou nog wat lente-uitjes en dille over voor de afwerking.
Schik de noedels op een bord. Garneer met de gebakken kruiden. Schep er de stukjes vis bovenop. Werk af met extra lente-ui, dille en de geroosterde pindanoten. Serveer met de vissausvinaigrette, nuoc cham en de overige sla en kruiden.
Trefwoord Cha Ca la Vong, Vietnamees visgerecht