Wat is er leuker dan een kookboek kopen? Twee kookboeken kopen natuurlijk. Hoewel mijn boekenkast proppensvol staat, kon ik deze niet weerstaan: ‘Plenty more’ van Ottolenghi en ‘Soep bij Janneke thuis’ van Janneke Philippi.
Bij het afrekenen, beaamde de dame aan de kassa van de boekhandel mijn eerste keuze. ‘Dat is een heel goed boek en het wordt veel verkocht.’ Ja, Ottolenghi’s boeken verkopen als zoete broodjes en ze lezen heel vlotjes. Ik heb al zijn boeken, dus ook zijn laatste kon niet in mijn boekenkast ontbreken. Als je de kans krijgt om bij Ottolenghi te gaan eten, moet je echt niet twijfelen. Ik genoot vorig jaar bij Ottolenghi, Islington van zoveel lekkers en wil er beslist gauw weer naartoe. Hier kan je even meegenieten.
Het soepenboek van Janneke Philippi stond ook al een tijdje op mijn ‘wil-ik-hebben’ lijstje. Ik kook elke dag soep. Geen warme maaltijd zonder soep bij ons. Dit boek is om van te snoepen: sfeervolle foto’s, recepten met een originele toets. En naast soepideetjes staat er nog heel veel lekkers in voor bij de soep. Broodjes, croûtons, soepstengels,…
Proef je mee van de wortelsoep met zelfgemaakte grissini? (recepten uit het boek ‘Soep bij Janneke thuis’ – pag. 17 en pag. 34)
Wortelsoep is een soepklassieker. In dit recept geven gember, limoenzeste, chilipeper en koriander een friszurige toets aan deze zoete soep. Ik heb nog een dikke ui toegevoegd aan het oorspronkelijk recept.
Wat heb je nodig?
1 bussel wortelen, met loof – een klontje boter – 3 cm gember, geschild – 2 teentjes look, fijngeperst – 1 ui, grof gesneden – zeste van 1 limoen – 1.5 l groentebouillon – ½ chilipepertje, zonder zaadjes – zout – verse koriander, om af te werken
Hoe maak je het?
Snijd het loof van de worteltjes, schil ze en snijd ze in plakjes. Stoof de gember, ui en look aan in wat boter. Voeg de worteltjes toe en de limoenzeste. Bevochtig met de groentebouillon en kook de worteltjes gaar in de bouillon. Voeg een handvol verse koriander toe en mix de soep glad. Breng op smaak met peper en zout.
Wij eten altijd een stukje brood of toastjes bij de soep. Om te soppen. Grissini had ik nog nooit zelf gemaakt. Maar zoals Janneke schrijft in haar boek zijn ze heel gemakkelijk zelf te maken. Voortaan enkel zelfgebakken grissini ten huize Dishcover.
Wat heb je nodig?
250 gr witte bloem – 7 gr gedroogde gist – 1 el olijfolie – 150 ml water – ½ tl zout
Hoe maak je het?
Meng bloem, water, olijfolie en gist door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Voeg het zout toe en kneed nog even verder. Laat het deeg een uurtje rusten.
Rol het deeg na de rustperiode uit met een deegrol tot ongeveer 2 mm. Snij er lange repen van ongeveer 3 mm van. Dit gaat makkelijk met een pizzasnijder.
Of pluk kleine stukjes van het deeg en rol ze lang uit met je handen.
Leg de grissini op een bakplaat met bakpapier, benevel ze met water en bak de ze af in een voorverwarmde oven van 210°C gedurende 10 à 12 minuten. Je kan er nog wat gedroogde kruiden over strooien voor ze in de oven gaan.
Janneke geeft nog een leuke tip voor het maken van deze grissini. Het deeg kan je door de pastamachine draaien en er slierten van maken met de tagliatellesnijder.