Grondwitloof, het witte goud.
Begin oktober bezocht ik, tijdens de Open Bedrijvendag, het witloofbedrijf van de familie Gille in Tildonk. Hier teelt men witloof with love. Als je ziet, welke weg het witloof aflegt vooraleer het in de winkelrekken ligt, kan je alleen maar respect hebben voor de mensen die deze traditie in ere houden.
Tijdens de zomermaanden groeien de zaadjes van het witloof op het veld uit tot stevige wortels. Die wortels worden in de herfst geoogst, van hun groen loof ontdaan en ingetafeld in een laag grond. De witloofkrop heeft een 6-tal weken nodig om uit de wortel te groeien. Dan worden de kroppen uitgehaald, gekuist en verpakt.
Ons grondwitloof is bekroond met streeklabels. Er is Brussels grondwitloof, dat geteeld wordt in Vlaams-Brabant en omstreken, en Brabants grondwitloof dat geteeld wordt in Vlaanderen.
Niet voor niets noemt men ons Belgisch grondwitloof ‘het witte goud’.
Witloof is lekker, van aperitiefhapje tot dessert.
Witloof is zo dankbaar in de keuken. Je kan er culinair alle kanten mee op. De klassieker die iedereen kent, is een ovenschotel met witloof, ham en kaassaus. Met zo een lekker, goudgeel gegratineerd korstje erbovenop. Witloof is ook lekker in een soepje of rauw in een salade.
Wist je dat er ook bier gemaakt wordt van witloof?
En je kan het zelfs verwerken in originele dessertjes. Ik trakteer jullie binnenkort op een op-en-top-feestelijk nagerechtje met witloof.
Maar beginnen doen we met een aperitiefhapje. Klassieke witloofschuitjes met frisse appelvulling.
Een hapje waar je veel mensen blij mee maakt. Behalve mijn kinderen. 🙂
Wat heb je nodig voor 16 witloofschuitjes met frisse appelvulling?
5 kropjes grondwitloof – 2 appelen (bijvoorbeeld Jonagold) – 2 hardgekookte eieren – wat citroensap – 2 à 3 eetlepels mayonaise – 2 à 3 eetlepels Griekse yoghurt – 1 eetlepel mosterd – peper – zout
Voor de afwerking: geroosterd koolzaad of andere zaadjes – tuinkers
Hoe maak je het?
Kook de eieren hard. Laat ze goed afkoelen. Pel ze.
Schil en snijd de appelen in zeer kleine blokjes. Besprenkel ze met citroensap. Snijd ook 2 kropjes witloof in fijne snippers. Plet de gekookte eieren.
Meng de appelstukjes met het witloof en de geplette eieren. Kruid met zout en citroenpeper of zwarte peper. Meng er de mayonaise, de mosterd en de yoghurt onder. Schep voorzichtig om.
Maak de blaadjes los van de overige kropjes witloof. Schep er de appelvulling in. Strooi er wat geroosterd koolzaad of andere zaadjes over en versier met wat tuinkersblaadjes.
Deze witloofschuitjes met frisse appelvulling zijn lekker door hun eenvoud en snel klaar. Een ideale start voor je feestmenu.
Je kan dit hapje verder verfijnen met wat kaasblokjes, stukjes gerookte zalm, wat krab, garnaaltjes, viseitjes.