Vrolijke paasgroet met een soezenbollekestoren.


Vrolijk paasfeest!

Pasen is een vrolijk feest. Met mooi gedekte tafels in vrolijke kleurtjes. Met frisse lentegerechtjes met primeurgroenten en lentefruit in de hoofdrol. Met blije kindjes die op zoek zijn naar de verstopte, chocoladen eitjes. En met, heel af en toe, een flauw lentezonnetje dat door de grijze wolken komt piepen.

De voorbije weken werd er al gretig gekeken naar de verschillende paasgerechten op mijn blog. Ik ben er zeker van dat jullie paastafel rijkelijk gevuld zal zijn.

Ik laat je vandaag nog eens binnenkijken in de kookstudio van Dishcover. Zo kan je ontdekken wat er allemaal op het menu stond tijdens de workshop paaskoken van vorige vrijdag. We maakten een gezellig en kleurrijk paasbuffet met gerechtjes die je makkelijk vooraf kan klaarmaken.

Wat stond er op ons paasmenu tijdens de workshop ‘paaskoken’?

    • een frisgroen erwtensoepje met gewokte asperges en kerriecrumble
    • lenterolletjes met zoetzure dip

Lenterolletjes

    • hammuffin met witloof, kaas en een kwartelei
    • een nestje van kataifideeg met eiersalade

Nestjes van kataifi deeg

    • een kleurrijke lentesalade
    • plukbrood

Plukbrood

    • parmezaantaart met groene asperges en gerookte zalm

Parmezaantaart met asperges en zalm

  • krokante kip met waldorfsalade en gebakken little gem
  • courgetterolletjes met lamsgehakt, gele krieltjes en groene kruiden

En als kers op de taart, een soezenbollekestoren met een vulling van mascarpone/advocaat en banketbakkersroom overgoten met een ganache van donkere chocolade.
Soezenbollekestoren
Aan dit dessertje werd met man en macht, euh, met vrouw en macht aan gewerkt. (Mannen, jullie zijn ook welkom op de kookworkshops…)

Dit dessertje, om duimen en vingers vol chocolade bij af te likken, deel ik graag met jullie op deze chocolade-hoogdag.

Soezenbollekestoren.

Wat heb je nodig voor een 40-tal soezen voor een soezenbollekestoren?

Voor het soezenbeslag: 375 ml water – 3 g zout – 175 g boter – 210 g bloem – 6 eieren + 1 ei om te doreren
Voor de vulling: losgeklopte mascarpone op smaak gebracht met enkele eetlepels perenadvocaat (Hagelands streekproduct)
Voor de chocoladeganache: 150 g donkere chocolade – 100 ml room

Hoe maak je het soezenbeslag?

Begin met het soezendeeg. Breng hiervoor het water in een kookpot aan de kook. Voeg de boter bij het kokende water.
De boter moet helemaal smelten in het kokende water. Neem de pot van het vuur en roer er de bloem met het zout onder.
Zet dit opnieuw op het vuur en roer goed om met een houten lepel tot het deeg helemaal los komt van de kookpot en er een deegbal ontstaat.
Breng dan het deeg over in de keukenrobot en klop het goed door met de K-klopper zodat alle damp uit het deeg gaat. Heb je geen keukenrobot? Roer dan het deeg goed door met een houten lepel.
Kluts de eieren en voeg ze beetje bij beetje bij het deeg. Roer het ei onder het deegmengsel en wacht steeds tot het ei volledig is opgenomen alvorens opnieuw ei toe te voegen aan het soezenbeslag. Ga zo verder tot het soezendeeg een lint vormt. Soms heb je nog wat geklopt ei over, soms moet je nog wat extra ei toevoegen. Dat hangt af van de grootte van de eieren.

Doe het soezenbeslag in een spuitzak en spuit er soezen van.
Druk de spuitpuntjes plat met een natte vinger. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Bak de soezen af in een voorverwarmde oven van 190 °C (hetelucht) en dat gedurende 20 minuten.
Soezen in de ovenHaal na de baktijd 1 soes uit de oven en kijk of die niet inzakt. Behoudt de soes zijn bolle vorm? Dan zijn de soezen voldoende gebakken en haal je ze uit de oven. Anders bak je ze nog enkele minuten langer.

De stap-voor-stap bereiding voor soezen in woord en beeld, kan je nalezen op een eerder blogbericht ‘Bakken met kookdeeg – soezen en eclairs.’

Daar vind je ook het recept voor de lekkerste, zelfgemaakte banketbakkersroom.

Laat de soezen goed afkoelen op een rooster alvorens ze te vullen.
Maak met een mes een kleine insnijding onderaan in de soezen.
Vul ze op met de room tot ze zwaar aanvoelen.
Vullen van de soezen
Stapel de soezen in een toren op elkaar. Overgiet de soezenbollekestoren met de chocoladeganache. Strooi er nog chocoladepareltjes over.
Chocoladeganache over soezenbollekestoren
En toen werd het stil in de keuken… 🙂

Geniet nog van de paasdagen.
Ikzelf pak vandaag mijn koffers en vlucht even weg. Naar een zonnige bestemming, met lekker eten. Even wat rusten, culinaire inspiratie opdoen en de batterijen weer opladen. Marrakech, ik kom eraan.

Vrolijke paasgroet en tot gauw.

Ingrid

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *