Viskebabs zoals Ottolenghi ze maakt


Ottolenghi’s viskebabs

Ottolenghi. Ik had het geluk om in 1 van zijn restaurants in Islington te gaan eten tijdens een culinair tripje naar Londen. Al veel te lang geleden trouwens!

In de hippe buurt Islington vind je Ottolenghi’s grootste delicatessezaak en restaurant.
Als je er voor de etalage staat, begin je spontaan te watertanden. Kleurrijke gerechten, met spannende ingrediënten, op rijkelijk gevulde schotels. Helemaal mijn ding.
Ik hoef je dan ook niet te vertellen dat ik de bezitter ben van de hele kookboekenreeks van Ottolenghi.
Naar mijn goesting kook ik te weinig uit zijn kookboeken. Toen ik, op 1 van mijn zeldzame avonden thuis, in de zetel kroop met zijn kookboek ‘Jeruzalem’ kwam ik dit gerecht tegen: viskebabs met kappertjes, geblakerde aubergine & ingemaakte citroen. Klinkt niet slecht hé?
viskebabs op Ottolenghi's wijzeToevallig had ik alle ingrediënten in huis, dus de dag erna stonden deze viskebabs bij ons al op tafel. Ik serveerde er groentecouscous bij.
Door het recept te lezen kon ik me al een idee vormen van hoe ze zouden smaken. Wel, deze viskebabs smaakten nog beter dan ik verwacht had. Een fantastische combinatie van ingrediënten.
Proef je mee?

Wat heb je nodig voor de viskebabs?

voor een 12-tal viskebabs

400 g witte visfilets zonder vel, zonder graat – 30 g panko – 1 klein ei – 20 g kappertjes, fijngehakt – 20 g dille, fijngehakt – 2 lente-uitjes, fijngehakt – zeste van 1 citroen – 3/4 tl gemalen komijn – 1/2 tl kurkuma – 1/2 tl zout – 1/4 tl peper

Hoe maak je het?

Snijd de vis in fijne stukjes en doe ze in een kom met de overige ingrediënten. Roer alles door elkaar tot een stevige pasta. Vorm burgers van de vis van ongeveer 45 gram. Leg ze op een schaal en zet ze een halfuurtje in de koelkast, afgedekt met plastiekfolie.

viskebabs even laten rusten

Doe wat boter of olie in een pan. Bak de viskebabs goudbruin aan langs de 2 zijden.

Wat heb je nodig voor de geblakerde aubergine?

2 aubergines – olijfolie – 2 el Griekse yoghurt – 1 teentje look, fijngehakt – 2 el bladpeterselie – peper – zout

Hoe maak je het?

Snijd de aubergines middendoor. Leg ze in een ovenschotel en snijd ze langs beide zijden kruislings in. Kruid met peper en zout en overgiet ze royaal met olijfolie. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende een half uur of tot de aubergines zacht zijn.

Verwijder de schil en hak het vruchtvlees grof. Meng het vruchtvlees van de aubergine in een kom met de yoghurt, de look, de fijngehakte peterselie, zout en peper.

Wat heb je nodig voor de groentecouscous?

voor 4 personen

olie of boter – 1 glas couscous – 1 glas bulgur met kruiden – 2 glazen water of bouillon -1 ui – 1 courgette – 2 wortelen – 300 g verse spinazie – peper – zout – komijn

Hoe maak je het?

Was en snijd de courgette in brunoise. Schil en snijd de wortelen in brunoise. Spoel de spinazie grondig onder stromend water.

Snipper een uitje en stoof dit, in een wok, glazig aan met boter of olie. Stoof ook de wortelen en de courgette aan totdat ze beetgaar zijn. Kruid goed met peper, zout en komijn. Schep er de helft van de spinazie onder.
groentecouscous

Voeg de couscous en de bulgur toe.
groentecouscousBevochtig met de warme bouillon. Stoom de couscous gedurende 5 minuten gaar onder deksel. Meng er de andere helft van de spinazieblaadjes onder en roer ze om tot ze slinken door de warmte. Proef en kruid eventueel bij.

viskebabs

Serveer de viskebabs goed warm met de groentecouscous en de auberginepuree.

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *