Veggie lasagne zonder lactose (vegan)
Deze veggie lasagne zonder lactose is minstens even lekker en smeuïg als de klassieke versie.
Waarom vegetarisch? Omdat ik de laatste tijd veel meer vegetarisch eet, koos ik ervoor om extra veel groentjes aan de tomatensaus toe te voegen en het vlees achterwege te laten. Welke groenten je gebruikt voor deze lasagne, kan je zelf kiezen. Ik ging voor verschillende kleurtjes: rode paprika, groene courgette, gele paprika, witte selder, oranje worteltjes en donkerpaarse aubergine. De aubergine kan je met of zonder schil eten. Je kan zeker ook andere groenten gebruiken: venkel, bloemkoolroosjes, stukjes broccoli of champignons zijn ook lekker. Wil je toch liever wat vlees toevoegen, dan kan dat zeker. Of je kan het vlees vervangen door een vegetarische variant of rode linzen.
Waarom zonder lactose? Door geen lactose te gebruiken, is deze lasagne ook geschikt voor veganisten. Maar dat was niet de reden waarom ik geen kaas gebruikte. Ik eet namelijk heel graag kaas. En tot nu toe vond ik de veganistische kaasalternatieven niet zo mijn ding. Mijn dochter eet/at ook heel graag kaas, maar op dit moment verdraagt ze de lactose niet meer. Ook niet de melkalternatieven zonder lactose. Daarom zocht ik inspiratie in de veganistische kaasvervangers zodat ik haar lievelingsgerechten kan herwerken naar een versie zonder lactose.
En deze veggie lasagne zonder lactose is alvast heel goed gelukt. Om de kaassaus te vervangen, maakte ik een saus op basis van bloemkool, gekookt in water en havermelk. Op het einde voegde ik nog een portie veganistische kaas toe alla parmezaanse kaas. De dochter moet het nog proeven. Maar zoonlief onderging alvast een smaaktest (zonder dat hij het wist weliswaar). Ik serveerde hem deze lasagne, maar vertelde er niet bij dat het geen echte kaassaus was. Lasagne is trouwens ook één van zijn lievelingsgerechten. En behalve wat gezeur, omdat er geen vlees bij was, at hij alles heel smakelijk op. Zo wist ik al snel dat deze veggie lasagne zonder lactose alvast een goedgekeurd experiment is.
Nog een weetje over basilicum. Basilicum is er in vele soorten. De bekendste is de grootbladige basilicum die je kent uit de Italiaanse keuken. Ook in de Thaise keuken gebruikt men vaak basilicum. Dat is dan voornamelijk holy basil en sweet basil. In deze lasagne gebruikte ik struikbasilicum. Zoals je kan zien op de foto, heeft deze basilicum hele kleine, decoratieve blaadjes die in een bosje of een struikje groeien. Je vindt het ook onder de naam Griekse basilicum of bushbasilicum. Ik heb al weken plezier van dit basilicumplantje. Het voelt zich goed in een pot op de vensterbank.
Veggie lasagne zonder lactose (vegan)
Benodigdheden
- 1 ovenschotel 20 x 30 cm
Ingrediënten
Bloemkool 'kaas'saus
- 400 g bloemkool (in roosjes)
- 300 ml water
- 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
- 100 g plantaardige kaas (ik gebruikte Nurishh Gran vegiano)
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 1/2 groentebouillonblokje
Vegetarische tomatensaus
- 2 el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teentje look fijngeperst
- 2 stengels witte selder in kleine stukjes
- 1 wortel geschild en in kleine stukjes
- 1 rode (punt) paprika in stukjes
- 1 gele (punt) paprika in stukjes
- 1/2 courgette in stukjes
- 1 aubergine in stukjes
- 2 el spaghettikruiden
- 1 el gedroogde oregano
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 1 kl Italiaanse kruiden
- 1 kl kurkuma
- 1 tl chilivlokken
- 1 kl paprikapoeder
- peper
- zout
- 1 groentebouillonblokje
- 1 el tomatenpuree
- 800 g tomatenblokjes in blik
- 3 takjes struikbasilicum (of 10 blaadjes gewone basilicum)
Overige ingrediënten
- 15 gedroogde lasagnevellen
- enkele blaadjes basilicum
Bereidingswijze
Bloemkool 'kaas'saus
- Was en snijd de bloemkool in roosjes.
- Doe in een kookpot. Voeg water en plantaardige melk toe.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg een half groentebouillonblokje toe.
- Kook de bloemkool gaar gedurende 15 minuten.
- Mix alles glad en voeg de plantaardige kaas toe. Mix nog een keer.
- Bereiding in de Thermomix. Doe de bloemkoolroosjes, water en plantaardige melk in de beker. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe. Voeg een half groentebouillonblokje toe. Laat 15 minuten op 100°C en stand 1 draaien.Mix alles glad gedurende 1 minuut op stand 10. Voeg de plantaardige kaas toe. Mix nog een keer gedurende 30 seconden op stand 5.
Vegetarische tomatensaus
- Pel en snipper de ui fijn.
- Pel en pers het teentje look fijn.
- Was en snijd de selder, wortel, paprika en courgette in kleine stukjes.
- Schil de aubergine en snijd er kleine blokjes van.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan.
- Stoof de ui aan tot goudbruin. Voeg dan de look toe.
- Voeg de gesneden groenten toe en stoof mee aan.
- Voeg de specerijen toe: spaghettikruiden, gedroogde oregano, laurierblaadjes, Italiaanse kruiden, kurkuma, chilivlokken, paprikapoeder, peper en zout. Stoof de specerijen mee aan zodat ze volop hun smaak kunnen afgeven.
- Voeg het groentebouillonblokje toe. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee aan. Zo bak je de zurigheid weg.
- Voeg de tomatenblokjes toe.
- Scheur de basilicum blaadjes en voeg ze toe aan de saus.
- Laat de saus gedurende een half uurtje sudderen. Proef en kruid bij indien nodig.
Lasagne
- Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
- Doe een laagje van de tomatensaus in de ovenschotel.
- Leg er een eerste laagje lasagnevellen op.
- Schenk hier opnieuw een laagje tomatensaus over en een laagje bloemkool 'kaas'saus.Ga zo verder tot je minstens 4 laagjes lasagnevellen hebt gebruikt.
- Werk de saus af met een laagje bloemkool 'kaas'saus.
- Plaats de lasagneschotel in de oven en bak de lasagne gedurende 30 minuten op 180°C. Werk af met een takje struikbasilicum en enkele trosmaatjes.