Veggie, powerfood en cocktails – 3 nieuwe, culinaire thema’s bij Femma
Laatst was ik uitgenodigd voor de culinaire opleidingsdag bij Femma. Altijd fijn om collega-lesgevers te leren kennen en een woordje uitleg te krijgen bij de culinaire thema’s van het nieuwe jaar. En ik kan je al verklappen dat het weer een lekker Femma jaar wordt. Met nieuwe thema’s als cocktails maken, powerfood en veggie burgers, balletjes en broodbeleg is er voor elk wat wils.
Veggie burgers, balletjes en broodbeleg
Tijdens zo een opleidingsdag worden de nieuwe onderwerpen toegelicht aan de hand van verschillende kookdemonstraties waarbij we natuurlijk ook van alles kunnen proeven. Het kookthema dat me het meest verraste is zeker dat van de veggie burgers, balletjes en broodbeleg. Hiervoor wordt het gelijknamige boek van Miki Duerinck en Kristin Leybaert gebruikt. Het waren ook deze 2 toffe dames die een aantal receptjes uit hun kookboek voor ons klaarmaakten. Ik heb er veel bijgeleerd en nieuwe smaken ontdekt. Vandaag deel ik graag een receptje uit hun kookboek.
Veggie balletjes met een exotisch smaakje
Wat heb je nodig?
1 courgette – 1 teentje knoflook – 200 g zonnebloempitten – 100 g bloem – 100 g gemalen kokos – 1 eetlepel kerriepoeder – sap van 1/2citroen – zout en peper
Ik gebruikte een mengeling van zonnebloempitten, pompoenpitten en bruin lijnzaad.
Voor de bloem koos ik speltbloem. Je kan de bloem ook vervangen door boekweitmeel.
Ik maakte er balletjes van en serveerde er een friszure veenbessencompote bij. Hiervoor heb je een zakje verse veenbessen nodig en een 6-tal eetlepels suiker.
Hoe maak je het?
Maak eerst de veenbessencompote. Was de veenbessen. Doe ze in een kookpot samen met de suiker. Laat ze op een zacht vuurtje koken tot ze open ploffen.
Voor de balletjes rasp je de courgette met een grove rasp. Pel en snipper de knoflook. Vermeng de courgette met de knoflook, de kokos, de bloem, het kerriepoeder, een snufje zout, flink wat peper, het citroensap en de pitten en zaden. Kneed het mengsel goed door tot het een samenhangend geheel vormt.
Maak er balletjes van.
Frituur ze enkele minuten op 170°C tot ze goudbruin zijn.
Deze balletjes zijn lekker warm en koud.
Eet jij wel eens vegetarische burgers, balletjes of broodbeleg? En wat is jouw favoriete recept? Deel het hier.
Geweldig Carine. Ben benieuwd naar je foto’s. Trouwens, zijn je collega’s ook al fan? Groetjes,Ingrid
Mmm! Ik heb het boek ook en testte al de burgers met zoete aardappel en pinda. Een aanrader!
Ik moet dringend eens wat meer recepten testen uit het boek 🙂
Hey Fieke,
Ik heb net je verslagje over het boek gelezen. Tof. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet gewerkt heb met sojabrokken, seitan, tofu enzo. Maar na de kookdemonstratie van de 2 dames heb ik wel enorme goesting gekregen om het allemaal eens uit te proberen. Ik heb inmiddels al een aantal van deze producten aangekocht. Nu alleen nog tijd vinden om wat gerechtjes uit te proberen. Groetjes, Ingrid.
Zeker eens proberen! Je kan heel veelzijdig vegetarisch koken! Het is soms wat zoeken om bepaalde producten (o.a. tofu) goed op smaak te brengen, maar Miki en Kristin zijn daar toppers in. Veel succes met experimenteren!