Lekkers uit de Turkse keuken: Turkse pide met lamsmerquez
Lekkers uit de Turkse keuken. Deze Turkse pide met lamsmerquez is een smaakvol lunchgerecht. Heerlijk gekruid en een tikkeltje pittig. Het is de Turkse versie van een pizza. Dus comfortfood dat je uit het vuistje mag eten.
Als je wil, kan je bij deze pide een frisse salade serveren en cacik, een lekkere yoghurt-komkommerdip. Met wat olijfjes erbij en enkele groene Turkse pepertjes heb je in een mum van tijd een mini mezze tafel gemaakt.
Kom, schuif aan. Ik vertel je hoe je zelf deze lekkere pide maakt.
Het pidedeeg is een gistdeeg gemaakt van bloem, zout, suiker, olie, yoghurt en water. Met een keukenrobot is het deeg snel gekneed, maar kneden met je handen is zeker ook haalbaar. Het resultaat is een zacht deeg. Na een uurtje rijzen, verdeel je het deeg in porties en laat je de deegballetjes nog minstens een kwartiertje rusten.
In tussentijd kan je de vulling voor de pide maken. Dat bestaat meestal uit gehakt, tomaten en lekkere kruiden, zoals komijn, koriander en paprikapoeder. Ik voeg er nog extra paprika, tomatenpasta en paprikapasta aan toe.
Pide hebben een typische, langwerpige vorm die aan een bootje doet denken. De vulling gaat rauw op het deeg. De randen van het deeg worden vervolgens over de vulling gevouwen. Bestrijken met eigeel en afbakken in de oven. Binnen 20 minuten kan je aan tafel. Laat het smaken.
Nog even wat extra uitleg over die paprikapasta. Deze pasta is mijn nieuwe favoriet in de keuken. Ik ontdekte hem onlangs in de Turkse supermarkt. Daar vind je deze paprikapasta terug onder de naam aci biber salçasi. Dit wil je ook in je voorraadkast!
Wat is aci biber salçasi?
Aci biber salçasi is een pasta van rode pepers. Eerst worden de zaadjes uit de pepers verwijderd en vervolgens worden ze geplet en vermengd met wat olie, een zuurtje en zout. Dan worden de pepertjes (in de zon) gedroogd. De gedroogde pepertjes veranderen zo in een intens smakende pasta, vergelijkbaar met tomatenpasta, maar pittiger. Als je het eens geproefd hebt, wil je het overal in gebruiken: in je soep, saus, salades of stoofpotjes.
Aci biber salçasi is gemaakt van pepertjes. In de mildere versie, tath biber salçasi, worden zoete paprika’s verwerkt.
Heb je het (nog) niet in je voorraadkast? Voeg dan een halve theelepel rode chilivlokken (pul biber) toe aan je pidevulling.
Turkse pide met lamsmerquez
Ingrediënten
Voor het pidedeeg
- 500 g bloem + wat extra
- 8 g zout
- 18 g suiker
- 60 ml olie
- 7 g gedroogde gist
- 75 ml Griekse of Turkse yoghurt
- 200 ml water
- 1 eigeel (om te doreren)
Voor de pidevulling
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1 chilipeper
- 1 gele paprika (geschild)
- 2 tomaten
- 1/2 tl harissa (of meer of minder naar eigen smaak)
- 1 el tomatenpasta
- 1 el paprikapasta (aci biber salçasi) (of 1/2 theelepel pul biber)
- 1 snuifje zout
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 bussel platte peterselie (fijngehakt)
- 400 g lamsgehakt of merquez worstjes
Bereidingswijze
Pidedeeg
- Begin met het maken van het pidedeeg. Meng de bloem met zout, suiker en olie.
- Doe er de gist bij en de yoghurt samen met het water.
- Kneed gedurende 10 minuten met je handen of met de keukenrobot tot een zacht en soepel deeg.
- Bestuif het deeg met bloem en laat het een uurtje rijzen.
- Verdeel het deeg na het rijzen in 8 porties en laat nog 15 tot 30 minuten rusten.
- Maak ondertussen de pidevulling klaar.
Pidevulling
- Pel de ui en de teentjes look. Verwijder desgewenst de zaadjes uit de chilipeper.
- Hak de ui, het teentje look en het chilipepertje fijn.
- Schil de paprika. Snijd de paprika en de tomaten in kleine stukjes. Doe alles in een mengkom.
- Voeg de harissa, tomatenpasta, paprikapasta, zout, komijn, koriander en gerookt paprikapoeder toe.
- Snipper de peterselie. Hou een beetje over om te garneren en meng de overige peterselie onder de groenten.
- Voeg het gehakt toe en meng alles onder elkaar.
Het vormen van de pide
- Verwarm de oven voor op 220°C – heteluchtstand.
- Strooi wat bloem op je werkplek. Rol het deeg uit tot een langwerpige lap van 10 op 20 cm tot een dikte van 2 mm.
- Leg het deeglappen op een bakplaat met bakpapier. Schep er de vulling op en verdeel het gelijkmatig. Laat overal een rand van 2 cm vrij.
- Vouw de rand van het deeg naar binnen.
- Knijp het deeg aan de uiteinden vast.
- Borstel de randen van de pide in met eigeel. Eventueel kan je er sesamzaadjes over strooien.
- Bak de pide in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 18 minuten tot ze goudbruin zijn. Smakelijk!