Tulbandcake met appel: een kan-niet-mislukken recept
Iedereen heeft wel een favoriet recept van appelcake.
Op mijn website is de appel-yoghurtcake momenteel heel populair. Dat is een cake zonder boter. De boter is vervangen door yoghurt. En er zit een hele kilo appeltjes in. Moeilijk om dit lekkere appelcakerecept te evenaren?
Toch niet. Deze tulbandcake met appel en een snuifje kaneel is zeker zo lekker.
Het is een variant op de klassieke quatre-quarts cake. Voor een quatre-quarts cake gebruik je gelijke delen bloem, boter, suiker en ei. Dat komt overeen met 50 gram van elk ingrediënt.
Dit is een kan-niet-mislukken recept voor een appelcake zoals ik hem graag eet: luchtig, niet te zoet, sappig en fruitig. En kijk, de appeltjes zijn mooi verdeeld over de cake.
Het recept voor deze cake, kreeg ik van een collega die onlangs jarig was en die trakteerde met deze zelfgebakken appelcake. En nu kan ik jullie ook trakteren op deze tulbandcake met appel.
In deze cake zit minder suiker en meer bloem dan in een quatre-quarts.
De ingrediënten voor deze appelcake heb je waarschijnlijk allemaal in huis: appelen, bloem, suiker, boter en eieren. Dus bakken maar en binnen een uurtje staat deze lekkere tulbandcake met appel te pronken op je tafel.
Voeg een snuifje kaneel toe, als je dat lust.
Naar het schijnt, volgens de collega, is deze cake ook lekker met banaan. Die bak ik een volgende keer.
Wat heb je nodig voor deze tulbandcake met appel?
200 g zachte boter – 150 g suiker – 1 zakje vanillesuiker (8 g) – 3 eieren – 275 g zelfrijzende bloem – een half zakje bakpoeder (4 g) – snuifje zout – snuifje kaneel – 2 grote appelen
Baktijd: 55 à 60 minuten – 160 °C – hetelucht
Hoe maak je het?
Klop de boter samen met de suiker en vanillesuiker romig op. Voeg de eieren toe en mix dit beslag gedurende een kwartier. Dit kan met een handmixer met kloppers of in de keukenrobot.
Voeg geleidelijk de bloem, het bakpoeder, zout en kaneel toe en mix kort onder elkaar.
Verwarm de oven op 160°C – heteluchtstand.
Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes. Meng de appelblokjes onder het cakebeslag.
Vet een bakvorm in en strooi er wat bloem in. Schud er de overtollige bloem uit.
Schep het deegmengsel in de tulbandvorm.
Bak de tulbandcake met appeltjes gedurende 55 à 60 minuten.
Prik er na 55 minuten in met een vork. Plakt er geen deeg meer aan de vork, dan is de appelcake klaar.
Haal de cake uit het oven en uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.
Bestrooi de tulbandcake met appel royaal met bloemsuiker.
Serveer met een kopje koffie, een tasje thee of chocolademelk.
Bak je graag? Er staat op 07/03/2020 een bakworkshop op de kalender waar we zoet en hartig gebak maken. Meer info en inschrijven? Kijk eens op de kalender met de open workshops.