Amuse van tomatenmousse met rivierkreeftjes
Wat is een amuse? Amuse komt van het Franse amuse-gueule of amuse-bouche. Dit betekent letterlijk ‘mondverwennerij’. Een klein hapje om je smaakpapillen te prikkelen en om je spijsvertering op gang te brengen.
Wel, deze tomatenmousse is een perfecte amuse. Het is een variant op de klassieke garnalencocktail. Voor dit hapje worden de tomaten gemixt en op smaak gebracht met een cocktailsaus. Ik voegde een scheutje whisky toe en wat tabasco, voor extra pit. In plaats van garnalen koos ik eens voor rivierkreeftjes. Je kan dit hapje ook maken met gekookte of gebakken scampi.
Deze tomatenmousse kan je makkelijk vooraf maken. Het is een ideale starter voor je etentje, tuinfeest of barbecue.
Wat heb je nodig voor deze tomatenmousse met rivierkreeftjes?
Voor 6 porties
Voor de tomatenmousse: 3 tomaten, ontveld en ontpit – 50 g gegrilde paprika’s – 50 zure room – 25 g mayonaise – peper – zout – cayennepeper – paprikapoeder – 1 koffielepel chilisaus – 1 eetlepel whisky – enkele druppels tabasco – 1 tl groentebouillonpoeder – 1 zakje agar agar (2 g) – 75 g rivierkreeftjes
Om af te werken: enkele kerstomaten, gehalveerd – 75 g rivierkreeftjes – groen blaadje (dille, bieslook, peterselie)
Hoe maak je het?
Pel en ontpit de tomaten. Snijd de tomaten kruiselings in, dompel ze 10 seconden in kokend water en laat ze schrikken in koud water.
Mix de tomaten samen met de gegrilde paprika, de zure room en de mayonaise. Kruid met peper, zout, cayennepeper en paprikapoeder. Voeg de chilisaus en de whisky toe en enkele druppels tabasco. Voeg het bouillonpoeder toe. Proef en kruid indien nodig bij. De tomatenmousse mag best pittig smaken.
Schenk alles in een kookpot en breng aan de kook. Roer er de agar agar door.
Laat de tomatenmousse wat afkoelen en voeg er dan 75 gram van de rivierkreeftjes door. Mix alles nog eens door.
Verdeel de tomatenmousse over de glaasjes. Garneer de glaasjes met de overige rivierkreeftjes en de stukjes kerstomaat. Werk elk glaasje af met een groen blaadje dille.