Tiramisubiscuit voor Valentijn


14 februari, dag van de liefde!
Zeg het met een lief woord, bloemen, chocolade, kokoshartjes of deze tiramisubiscuit!
TiramisubiscuitTiramisu is een Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, beur mij op, maak mij blij. Dat is precies wat deze tiramisubiscuit doet. Het is dan ook een ideaal dessertje voor Valentijn.

Meestal wordt tiramisu gemaakt met lange vingers koekjes die in een mengsel van koffie en Amaretto gedrenkt worden. Maar met een zelfgemaakte biscuit smaakt dit nog lekkerder.

Om met 2 van te smullen of te delen met iedereen die je lief is.

Wat heb je nodig voor 15 stukjes tiramisubiscuit?

voor de biscuit: 5 eieren – 150 g suiker – 150 g bloem

voor de tiramisuvulling: 10 g gelatineblaadjes – 300 ml slagroom + 30 g suiker – 4 eigelen + 75 g bloemsuiker – 375 g mascarpone – 35 g Amaretto – 4 eiwitten + 20 g suiker

voor de amarettopunch: 120 ml water – 185 g suiker – 12 g oploskoffie – 85 g Amaretto

voor de afwerking: cacaopoeder en bloemsuiker of raftisnow

Hoe maak je het?

Begin met de biscuit. Verwarm de oven op 220°C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Klop een luchtig mengsel van de eieren en de suiker. Zeef de bloem en meng die met een spatel onder het ei/suiker mengsel. Giet het biscuitbeslag in de bakvorm en bak de biscuit gedurende 15 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de tiramisuvulling klaar. Week de gelatineblaadjes in koud water gedurende minstens 30 minuten. Klop de slagroom met de suiker op tot yoghurtdikte (=lobbig). Klop de eigelen van de bloemsuiker op tot een luchtig beslag. Klop de mascarpone los in een kom. Meng er het luchtig opgeklopte eigeel/suiker mengsel onder. Klop de eiwitten met de suiker tot sneeuw. Verwarm de Amaretto. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze onder de warme Amaretto. Doe dit bij het mengsel van mascarpone en eigelen. Spatel hieronder voorzichtig de opgeklopte eiwitten. Roer er als laatste de opgeklopte slagroom onder.

Maak de amarettopunch door het water met de suiker en de oploskoffie te verwarmen. Roer er dan de Amaretto onder.

Zo stel je de tiramisubiscuit samen.

Verdeel de biscuit in 3 delen.

Borstel het onderste deel van de biscuit rijkelijk in met de amarettopunch.
Smeer er de helft de tiramisuvulling op en strijk glad.

Borstel het tweede deel van de biscuit langs beide zijden in met de amarettopunch. Plaats dit op het onderste deel van de biscuit. Doe hierop ook een laag van de tiramisuvulling.

Doe hetzelfde met het derde deel van de biscuit.

Zet de tiramisubiscuit een tijdje in de koelkast of even in de diepvries.

Bestrooi voor het serveren de tiramisubiscuit met cacaopoeder.

Maak een papieren sjabloon met hartjes. Leg dit voorzichtig op de tiramisubiscuit en bepoeder de hartjes met bloemsuiker of raftisnow.

Dit is wat de proevers me vertelden:”Deze tiramisu is de lekkerste die ik ooit gegeten heb.”

Fijne Valentijn!
rode rozen voor Valentijn

Recept: CVO Volt Leuven

 

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *