Tod man pla – de lekkerste Thaise viskoekjes
Ik heb de voorbije weken met mijn neus in de Thaise kookboeken gezeten en heb de Thaise restaurants van half België afgeschuimd. Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd, aangepast, gewikt en gewogen tot mijn workshop Thais koken helemaal op punt stond. Vorige donderdag was de eerste try-out voor het echte publiek: een groep enthousiaste dames van Markant Haacht. Tijdens de workshop maakten we verschillende gerechtjes klaar, het ene al wat pittiger dan het andere. Deze Thaise viskoekjes stonden als starter op het menu. Ze hapten lekker weg bij een Thais biertje.
Ben je op zoek naar een lekker aperitiefhapje of voorgerechtje? Dan kan ik je deze viskoekjes zeker aanraden. Bovendien zijn ze snel klaar en nog gezond ook.
In Thailand vind je ze op het menu onder de naam tod man pla. Pla betekent vis in het Thais. Traditioneel worden deze Thaise viskoekjes gemaakt met vispasta en kousenband. De groente wel te verstaan. Kousenband is een Aziatische peulvrucht die wel 50 cm lang kan worden. De kousenband lijkt op een lange sperzieboon. In recepten waar kousenband vermeld staat, kan je deze groente vervangen door gewone bonen.
Ja, ik ben helemaal verlekkerd op de Thaise keuken. Rest mij alleen nog een tripje naar Thailand om ter plaatse de eetcultuur te gaan ontdekken. Iemand tips?
Wat heb je nodig?
Voor 12 Thaise viskoekjes
250 g visfilet (witte vis) – 1 ei – 1 el rode currypasta – handvol verse koriander – 1 el vissaus – ½ chilipeper (zonder zaadlijst) – 8 guichai sprieten (Chinese bieslook) – 35 g héél fijngesneden snijbonen of sperziebonen of kousenband – 2 limoenblaadjes – sap en zeste van een halve limoen – panko – olie om te bakken
Hoe maak je het?
Snijd de visfilets in grove stukken en pureer ze samen het ei, de currypasta, de helft van de koriander en de vissaus tot een gladde massa.
Hak de andere helft van de koriander grof. Snijd het chilipepertje, de guichai sprieten, de limoenblaadjes en de snijbonen in kleine stukjes. Meng dit onder de vispasta. Breng op smaak met de zeste en het sap van de limoen.
Meng er panko door tot het vismengsel droger aanvoelt en je er viskoekjes van kan rollen.
Laat de viskoekjes onder plastiekfolie even rusten in de koelkast.
Verwarm een pan met de olie en bak de viskoekjes langs beide zijden goudbruin aan. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Serveer de Thaise viskoekjes met zoete chilisaus of pruimensaus. Garneer met een blaadje koriander.
Je kan de viskoekjes ook frituren of bakken in de oven.
Deze Thaise viskoekjes zijn ook super lekker tussen een broodje met wat frisse groenten erbij.
Receptinspiratie: Jamie magazine febr/maart 2016