Een smaakbommetje: Thaise rode curry met rundsvlees en knapperig gebakken morning glory.
In maart 2016 deed ik een smaaktest van 2 Thaise restaurants in Antwerpen: Yam Thai en Nimman. Onlangs kwam in het nieuws dat het restaurant Nimman de boeken neerlegde. Gelukkig kan je voor een lekkere Thaise hap nog steeds terecht bij Yam Thai.
Daar staat onder andere dit pittig gerechtje van rundsvlees in een Thaise rode curry op het menu. Als je het hebt geproefd, ben je meteen verslaafd.
Goed nieuws voor de liefhebbers van de Thaise keuken! Je kan dit smakelijk gerechtje ook thuis maken. Neem zeker de tijd om het rundsvlees op een zacht vuurtje helemaal mals te laten worden. En kies een lekkere Thaise curry saus.
Aan de slag!
Wat heb je nodig voor deze Thaise curry met rundsvlees?
Voor 4 personen
Voor het vlees: 600 g rundssteak – 2 el sojaolie
Voor de saus: 4 el sojaolie – 3 el Thaise rode curry pasta – 5 limoenblaadjes – 500 ml kokosmelk + 100 ml voor de afwerking – 1 blokje harde palmsuiker – 1 el vissaus – ½ rode chilipeper (zonder zaadjes)
Hoe maak je het?
Het vlees.
Snijd de steak in dunne plakjes. Smeer ze in met 2 eetlepels sojaolie. Breng ze zachtjes aan de kook in een pot met water. Kook het vlees in een uurtje mals en zacht.
De saus.
Doe de sojaolie in een wokpan of kookpot. Verwarm de olie.
Bak er de currypasta even in aan.
Snijd de limoenblaadjes heel fijn en doe de helft ervan bij de currypasta.
Voeg de kokosmelk voorzichtig bij het currymengsel. Laat zachtjes sudderen.
Verkruimel de palmsuiker en doe dit bij de saus.
Giet de vissaus erbij.
Proef en breng verder op smaak. Voeg indien nodig meer vissaus of palmsuiker toe.
Alles op smaak? Voeg het vlees bij de saus en roer goed door.
Laat het vlees nog een 10-tal minuten verder sudderen in de currykokossaus.
Schep er voor het serveren nog een lepel kokosmelk over en de overige fijngesneden limoenblaadjes. Snipper het chilipepertje in hele fijne reepjes en werk het rundsvlees hiermee af.
Serveer met een kommetje jasmijnrijst om je smaakpapillen wat af te koelen. 🙂
Geroerbakte morning glory.
Bij deze Thaise curry met rundsvlees is het heel lekker om nog een kommetje met geroerbakte morning glory te serveren.
Morning glory is een typische Thaise groente. Het is een waterplant, die ook wel waterspinazie genoemd wordt.
Deze groene groente met een licht bittere smaak, dankt haar naam aan de bloem die elke ochtend uit de plant ontluikt en ’s avonds opnieuw verslenst.
Morning glory kom je in een exotische supermarkt.
Wat heb je nodig voor de geroerbakte morning glory?
Voor 4 personen
400 g morning glory – 2 teentjes look – 3 cm galanga – 2 rode chilipepertjes (zonder zaadjes) – 3 el oestersaus – 2 el sojasaus – 1 el suiker – 4 el sojaolie
Hoe maak je het?
Spoel de morning glory en dep de bladeren droog. Snijd de morning glory in stukken van 5 cm. Gebruik zowel het blad als de stengel.
Doe alles in een kom en roer er de geplette teentjes look bij, de in fijne plakjes gesneden galanga, de gesnipperde chilipepertjes, de oestersaus, de sojasaus en de suiker. Roer alles goed door.
Doe de sojaolie in een wok en laat de olie warm worden.
Roerbak er dan de morning glory met de smaakmakers kort en krachtig in aan. De groenten moeten krokant blijven.
Serveer de geroerbakte morning glory bij de Thaise curry met rundsvlees en de jasmijnrijst.
Tip – de morning glory kan je vervangen door spinazie, bimi, broccoli of groene asperges.
Bron: kookboek ‘So good, not normal’ van Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck.