In bakmodus. Tartelettes met blauwe bes en violetsiroop.
Ik ben weer in bakmodus. Vorige week bakte ik een ananastaart met meringue en zelfgemaakt brokkeldeeg. Het brokkeldeeg dat ik nog over had, gebruikte ik voor deze heerlijke tartelettes.
Deze taartjes zijn romig, bloemig, fruitig en krokant. De vulling is een mascarponecrème op smaak gebracht met enkele eetlepels viooltjessiroop. Ken je die paarse snoepjes nog? Je kan er zelf siroop van maken of de siroop kant-en-klaar kopen. De viooltjessiroop kleurt de mascarpone zacht paars en geeft het een bloemige en zoete smaak.
Deze tartelettes zijn echt niet moeilijk om zelf te bakken. Maar je hebt er wel toervetstof voor nodig. Ik kreeg wat vragen over toervetstof. Of je die toervetstof kan vervangen door gewone boter. Eigenlijk niet. De toervetstof zorgt er namelijk voor dat er verschillende laagjes gevormd worden tijdens het bakken. Net zoals bij bladerdeeg. Ik raad aan om echt op zoek te gaan naar toervetstof. Zelf koop ik het aan een kraampje met bakbenodigdheden op de zondagsmarkt in Heverlee. Toervetstof kan je gemakkelijk in porties invriezen. Zo heb je het altijd in huis als je zin hebt om taartjes te bakken.
Wat heb je nodig voor 4 tartelettes?
Voor het brokkeldeeg: 70 g toervetstof – 125 g bloem – 2 g zout – 60 ml water – 1 eigeel
Voor de vulling: 250 g mascarpone – 10 eetlepels viooltjessiroop – 200 g blauwe bessen
Hoe maak je het?
Brokkeldeeg
Maak het brokkeldeeg. Kneed hiervoor alle ingrediënten onder elkaar. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol elke portie tot 2 mm dikte uit ter grootte van de bakvormpjes.
Beboter en bebloem de taartvormpjes en leg het deeg erin. Duw het deeg goed aan. Prik de bodem in met een vork. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten. Laat de tartelettetjes na het bakken, afkoelen op een rooster.
Mascarponecrème
Maak ondertussen de vulling klaar. Meng de mascarpone met 10 eetlepels viooltjessiroop tot de mascarpone lichtpaars kleurt. Zet in de koelkast tot gebruik.
Als de taartbodems afgekoeld zijn, vul je ze met de mascarponecrème.
Beleg de tartelettes met de blauwe bessen en een groen blaadje citroenmelisse of munt.
Smakelijk!