Dit eitje als paasontbijtje?
Als je eens iets anders op je ontbijttafel wil zetten dan een zachtgekookt eitje of een spiegelei, dan moet je zeker deze Japanse eibereiding eens proberen.
Een tamagoyaki, of gegrild ei, is een Japanse opgerolde omelet die gebakken wordt in verschillende laagjes.
De eieren breng je op smaak met dashi (bouillon), mirin (Japanse kookwijn), en sojasaus. Het resultaat is een lichtzoete/hartige omelet. In Japan wordt deze omelet gegeten bij het ontbijt of als onderdeel van een obento-lunchbox. De omelet is ook lekker in een nigiri sushi, dit is een bolletje sushi rijst met erop een plakje omelet of een maki sushi, een sushirol gevuld met sushirijst gerold in een norivel.
Deze ta-ma-go-ya-ki is makkelijker te maken dan je denkt. Zal ik je tonen hoe je zo’n eitje bakt?
Wat heb je nodig?
Voor 2 opgerolde omeletten
4 eieren – 50 ml dashi (bouillon) – een snuf zout – 1 theelepel sojasaus – 1 tl mirin (Japanse kookwijn) – arachideolie om in te bakken – eventueel een tamagopan
Extra: 8 groene mini asperges – 2 minuten gekookt in water
Hoe maak je het?
Voor de bouillon gebruik ik dashi poeder. Los het poeder op in water en breng aan de kook.
Laat wat afkoelen en meng het dan met de eieren, mirin, sojasaus en zout. Roer goed door.
Deze omelet wordt traditioneel gebakken in een rechthoekige tamagopan. Heb je die niet, gebruik dan een koekenpan.
Verwarm de pan op een matig vuur en doe er arachideolie in.
Giet 1/6 van het eiermengsel in de pan.
Leg 4 mini asperges bovenaan.
Als het eimengsel begint te stollen, rol je de omelet in viermaal met een spatel naar de andere kant van de pan. Druk goed aan zodat je een rechthoekige omelet krijgt.
Laag 1 is klaar.
Vul de pan opnieuw met dezelfde hoeveelheid eimengsel. Til de eerste omeletrol wat op zodat het ei eronder kan lopen.
Als het ei een beetje gestold is, rol je de eerste omeletrol eromheen. Druk goed aan.
Laag 2 is klaar. Herhaal dit nog 1 keer zodat de omeletrol uit 3 lagen bestaat.
Maak op dezelfde manier de tweede omeletrol.
Snijd de omelet in repen van 3 cm.
Leg ze op een bord en garneer met enkele bieslooksprieten.
Itadakimasu (smakelijk) en vrolijk Pasen iedereen!
Dat ziet er erg lekker uit !
Dank je wel Lenthe. Zeker eens proberen!