Wat doe jij met wortelloof?
Binnenkort start de Week van de Smaak. Van 12 tot 22 november staat alles in het teken van ‘VergETEN?’.
Vergeten eetgewoonten, tradities, ingrediënten, ambachten of bewaartechnieken worden in de kijker gezet en herontdekt. Dan zullen ook vele vergeten groenten weer op het menu gezet worden.
Wortelloof lijkt me zo een vergeten groente die wat aandacht mag krijgen.
Wat doe jij met wortelloof?
Weggooien? Aan de konijnen of kippen geven?
Ik niet meer.
Ik maak er wortelloofsoep van. Doordat het blad boordevol chlorofyl zit, kleurt de soep diepgroen. Het wortelloof is ook lekker in een pittige pesto. Ik gebruik het gesnipperde wortelloof als garnering voor een salade, ik roer het door een omelet of maak er een kruidige bouillon van.
Allemaal inspiratie die ik opdeed in het boekje ‘No waste cooking – Van aardappelschil tot wortelloof’, een uitgave van KVLV.
Wortelloofsoep
Wil je dit wortelloofsoepje ook eens proeven?
Wat heb je nodig?
1 ui – 1 teentje look, fijngeperst – 1 stengel prei – wortelloof van 1 bussel wortelen, bij voorkeur biologisch geteeld – 1 dikke aardappel – 1,5 l groentebouillon – een klontje boter – peper en zout – stukjes wortel of mini worteltjes om de soep af te werken
Hoe maak je het?
Snijd de ui in grove stukken. Was de prei en snijd eveneens in stukken. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd van het wortelloof 2/3 van het bovenste deel af. Pluk de blaadjes van de stelen en was grondig. Het onderste deel van het wortelloof kan bitter zijn en gebruik je niet.
Stoof de ui glazig in de boter, voeg de look toe en vervolgens de aardappelblokjes, de prei en het wortelloof en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Bevochtig met de groentebouillon en laat de soep 30 minuten zachtjes koken zonder deksel. Zo behoudt de soep zijn mooie, diepgroene kleur.
Maak ondertussen het wortelgarnituur.
Ofwel gebruik je mini worteltjes.
Ofwel snijd je wortelschijfjes. Voor een decoratief effect kan je met een canneleermes enkele reepjes (in de lengte) van de wortelen trekken en ze dan de wortel in schijfjes snijden. Zo krijg je wortelbloemetjes. Kook of stoom de worteltjes beetgaar.
Mix de soep en voeg de wortelschijfjes of mini worteltjes toe als garnituur.
Welke groenten heb je onlangs herontdekt? Deel het hier.
Wij voeren wortelloof aan de cavia’s, als afwisseling met witlof of andijvie. Ik heb wel eens overwogen het zelf klaar te maken, maar dan moet je wel een hele mooie bos hebben en die hadden we toen niet. Het schoonmaken vind ik lastig. Dat is best priegelwerk, om de slechtere stukjes eruit te halen. Ik had wel al een paar recepten ervoor verzameld, en dit recept is een leuke aanvulling.
Inderdaad, het kost een beetje tijd om het wortelloof proper te maken. Je moet het ook goed spoelen, want er zit veel zand tussen. Ik vind het toch verrassend lekker. Niet alleen voor cavia’s…
heb reeds soep gemaakt van het wit van de stelen van bloemkool….zeeer lekker,en niets weg weggooien
Dag Frank,
Dat is een goede tip. Ik ga het ook eens proberen.
Groetjes,
Ingrid
bladeren van savooikool (niet de buitenste) maar wat anders word weggegooid maak ik soep van ;lekker en gezond