Een grote, witte puntzak met goudbruine smoutebollen en heel veel bloemsuiker. Dat doet mij denken aan de kermis.
Volgende week wordt in Leuven het startschot gegeven voor de septemberkermis. Van 4 tot 23 september staan er 75 kermisattracties opgesteld in de Leuvense binnenstad. Kermis, dat is plezier voor jong en oud. In de botsauto’s zitten, eendjes vissen, griezelen, ondersteboven hangen in een attractie, gillen, lachen. Voor mij geen kermis zonder smoutebollen. Maar ik kon niet meer wachten tot dan en zette ze nu al op tafel. Met dit eenvoudig recept maak jij ze voortaan ook zelf. Kermis of niet.
Wat heb je nodig voor 20 stuks?
Recept – Piet Huysentruyt
250 g bloem – een snufje zout – 1 dl water – 1 dl lauwe melk – 20 g verse gist – 2 eieren – veel bloemsuiker
Hoe maak je het?
Doe de bloem met het zout samen in een kom. Voeg het water toe. Verwarm de melk tot lauw. Verkruimel hierin de gist. Laat dit mengsel 10 minuten staan tot de gist helemaal opgelost is. Roeren hoeft niet. Voeg dit mengsel bij de rest van het beslag samen met 2 eieren. Klop het deeg mooi glad met een garde. Laat het deeg op een warme plaats rijzen totdat je veel bubbeltjes ziet.
Minstens een half uur, langer mag ook. Met een goed gerezen deeg krijg je straks luchtige smoutebollen.
Verwarm het frituurvet op 170°C.
Maak met behulp van 2 lepels of met een ijsschep een bolletje van het deeg en laat dit rustig vallen in het frituurvet.
Bak niet meer dan 3 of 4 oliebollen tegelijk. Anders koelt het vet te snel af en krijg je vettige smoutebollen. Bak de oliebollen gedurende 5 minuten langs de 2 kanten goudbruin. Haal ze uit het frituurvet en leg ze op keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.
Strooi er rijkelijk bloemsuiker over.
Smullen maar.
Weetje – smoutebollen noemen bij ons smoutebollen omdat ze vroeger in smout gebakken werden. In Nederland spreekt men over oliebollen. Daar zijn ze vaak ook gevuld met rozijnen of stukjes appel.
Eet je liever iets hartig op de kermis? Proef dan eens van deze caracollen.
Tot op de kermis.
Liefs,
Ingrid
Wij doen altijd ons mandje uit de frietketel als we smoutebollen bakken…blijven die bij jou daar niet aan plakken?
Haal het mandje eruit en omwikkel het verwarmingselement in aluminiumfolie.
Dat is inderdaad een goed idee. Maar bij mij plakken ze niet aan het mandje hoor.
Dank je wel. Lekker en heel eenvoudig om te maken. Het hoeft ook niet altijd moeilijk te zijn om lekker te zijn.
Kan je het deeg enkele uren laten staan ,bv de kinderen komen na 17h kan ik deze deeg enkele uren op voorhand maken ?
Graag een antwoord terug aub .
Vele groeten van mij .
Dag Christine, Je kan het deeg langere tijd laten rusten in de koelkast. Dan kan je het een uurtje (of 2) vooraleer je gaat bakken uit de koelkast halen.
Ooh dank je wel! Het is gemakkelijker dan dat ik dacht!
vervang wat melk en wat water door een donker bier , zoals donkere leffe , helpt her rijzen en brengt de smaak een stapje hoger
Bedankt voor de tip!
soms heb ik platte smoutebollen hoe komt dit
Dag Frank,
Met dit recept lukken mijn smoutebollen altijd.
Bak zeker niet teveel smoutebollen ineens en zorg dat het frituurvet voldoende warm is. Zorg ook dat de smoutebollen voldoende tijd krijgen om te rijzen.
Veel bakplezier nog.
Groetjes,
Ingrid
Dank u voor de reactie.
Denk niet dat aan deeg hangt ik maak altijd 1 kilo deeg en laat dat 1 uur rijzen is met het zelfde deeg dat ik soms platte bollen heb moet ik heb mischien medere keren terug door mengen.
Heerlijke smoutebollen hey Frank , ik maak mijn deeg enkele uren tervoren, zeker eens proberen
Mijn smoutenbollen blijven altijd aan het mandje van de fritketel plakken
Dag Lindsey,
Laat het mandje van je frietketel naar beneden en schep dan het smoutebollen beslag erin.
Succes!
Groetjes,
Ingrid
Laat deeg wat minder lang rijzen zodat ze in de olie nog een beetje verder rijzen, zo krijg je mooie ronde bollen.
Als het deeg volledig gerezen is krijg je platte , dat heb ik op het einde ook.
Succes
oh dit lijkt mij heerlijk ga het een keer maken
Veel bakplezier.
Waar geraak ik nog aan smout, liefst in het gentse. Zoveel lekkerder en licht verteerbaar.
Te koop in de supermarkt.
Ken je tarwebloem gebruiken of moet het patentbloem zijn
Dag Astrid, je kan tarwebloem gebruiken. Veel bakplezier. Groetjes, Ingrid
Hoe komt het dat mijn deeg te dun is, ik heb platte bollen
Volg je het recept nauwkeurig en laat je het deeg rijzen tot het 2 x het volume?