Sint-Jacobsnoot met sherrybotersaus 4


Een feestelijk no-stress hapje. Sint-Jacobsnoot met een verrassend lekker sherrybotersausje.

Nog op zoek naar een heerlijk hapje voor je feestmenu?

Sint-Jacobsnoot met sherrybotersausDeze Sint-Jacobsnoot met gestoofde spinazie, sherrybotersaus, aardpeerchips en crème van aardpeer was dé favoriet van velen tijdens de workshops feestelijk koken van de voorbije week.
Dit hapje is niet zo moeilijk te maken als het klinkt. Je gaat er vast en zeker mee scoren tijdens de feestdagen.

De aardpeerchips en de crème van aardpeer kan je op voorhand maken (enkele uren vooraf). De spinazie steek je 5 minuten in een warme oven. In die tijd kan je de coquilles bakken en het sausje afwerken. Serveer het in een mooi kommetje of op een lege schelp.
Zo sta je tijdens de feestdagen maximaal 10 minuten in de keuken om dit lekkere én mooie hapje te maken. Haalbaar toch?

Je kan alvast eens oefenen en vooraf proeven.

Wat heb je nodig voor deze Sint-Jacobsnoot met sherrybotersaus?

Sint-Jacobsnoten (1 per persoon als hapje – 3 per persoon als voorgerecht) – 200 g spinazie – 100 g boter – 4 el olijfolie – 1 dl sherry – 1 dl visbouillon – olijfolie – peper – zout – 500 g aardpeer – 50 ml room

Ik gebruikte Croft sherry. Dat is een ietwat zoetere Spaanse sherry. Deze sherry doet denken aan het mengeling van een zoete, witte porto en een droge sherry.

Hoe maak je het?

Begin met het maken van de aardpeerchips. Was de aardpeer. Snij met een dunschiller dunne schijfjes van de aardpeer. Hou 2 aardperen en de restjes over om de crème van aardpeer te maken.
Bak de aardpeerchips in een friteuse op 140°C tot alle vocht verdwenen is en de aardpeer lekker krokant is. Leg de gebakken chips op keukenpapier.

Maak de aardpeercrème. Stoof de overige aardpeer gaar in wat boter. Mix de gestoofde aardperen en voeg er room bij tot je een smeuïge crème hebt. Kruid met peper en zout. Doe de aardpeercrème in een spuitzak.

Doe de spinazie in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout.
Plaats de spinazie 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot hij geslonken en een beetje knapperig is.

Kruid de Sint-Jacobsnoten met peper en zout. Bak ze goudbruin in 50 gram boter. Neem de Sint-Jacobsvruchten uit de pan. Houd ze warm.

Blus de pan met visbouillon en sherry. Laat tot de helft inkoken en voeg dan 50 gram boter toe. Kruid de sherrybotersaus met peper en zout.

Schep de gestoofde spinazie op een bord. Leg er een Sint-Jacobsnoot op. Werk af met de sherrybotersaus,  de aardpeerchips en een toefje aardpeercrème.

Sint-Jacobsnoot met sherrybotersaus2

Smakelijk en fijne feestdagen.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Sint-Jacobsnoot met sherrybotersaus

  • Gert put

    Hallo,

    Ik zou dit graag maken bij kerst maar vroeg mij af of het droge of zoete sherry moest zijn?
    Aardpeer heb ik nog nooit geproefd.
    Ligt de smaak in de lijn van pastinaak of helemaal niet?
    Mvg

    • Ingrid Bericht auteur

      De sherry die ik gebruikte, was eerder zoet.
      Aardpeer smaakt zoet/nootachtig. Je kan het gerechtje ook maken met pastinaak.
      Succes en fijne feestdagen.
      Groetjes,
      Ingrid

  • Julie

    Dag Ingrid,
    Dit ziet er een super gerechtje uit!
    Wil dit graag maken voor oudejaarsavond als voorgerechtje. Wat zijn de hoeveelheden dan qua ingrediënten? Is het recept nu voor 4 personen met dan 3 coquilles per persoon?

    • Ingrid Bericht auteur

      Dag Julie, bedankt voor je berichtje. Het recept is nu voor 4 hapjes. Als je er een voorgerecht van maakt, kan je inderdaad 3 coquilles per persoon voorzien en de hoeveelheid spinazie verdubbelen. De rest van de ingrediënten (sausje, aardpeercrème en aardpeerchips) zullen volstaan om het als voorgerecht te serveren voor 4 personen. Veel kookplezier en fijne feestdagen. Groetjes, Ingrid