Appelsien, laat u zien…
Het is appelsienentijd. Nu kan je het hele jaar door sinaasappels kopen. Vroeger waren citrusvruchten enkel in de winter te verkrijgen. Onze sinaasappels worden meestal uit Spanje ingevoerd, maar het is in Brazilië dat wereldwijd de meeste sinaasappels worden gekweekt. En oorspronkelijk komt de sinaasappel uit China. In oude geschriften hanteerde men naast China ook Sina als schrijfwijze. Daar verwijst de naam naar, appelen van China – China’s appel – appel-sina – sina-appel. Vandaar dat de 2 woorden, appelsienen en sinaasappelen, door elkaar gebruikt worden.
…pas maar op, of ik eet u op.
Ik ben gek op appelsienen. Ik weet dat ik als klein kind altijd rondliep met een appelsien in mijn hand.
En het is nu het moment om er eens een geleike van te maken. Sinaasappelgelei met citroentijm.
Naar een recept van Madam Confituur natuurlijk.
Sinaasappelgelei met citroentijm
Wat heb je nodig?
270 ml versgeperst sinaasappelsap (ongeveer 3 tot 4 perssinaasappels), gezeefd – sap van 1/2 citroen, gezeefd – 230 ml appelsap (liefst vers of van goede kwaliteit en niet van concentraat) – 3 takjes citroentijm – 275 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
Hoe maak je het?
Zet een bordje in de koelkast.
Doe het sinaasappelsap, het citroensap en het appelsap in een grote kookpot.
Voeg de takjes citroentijm toe.
Roer de suiker door het sap tot hij opgelost is.
Breng aan de kook en laat 3 minuten koken.
Doe de stollingstest. Neem het bordje uit de koelkast, doe een lepel hete gelei op het koude bord en laat 1 minuut afkoelen. Houd nu het bordje schuin. Als de gelei niet meer ‘loopt’, is ze klaar. Anders moet ze nog een beetje verder koken.
Schep het schuim van de gelei met een schuimspaan en verwijder de takjes citroentijm.
Vul gesteriliseerde, glazen potjes tot aan de rand met de sinaasappelgelei.
Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.
Zeg nu zelf, zo een potteke sinaasappelgelei is toch ook keileuk om als cadeautje te geven.
Nog enkele sinaasappelweetjes
– De bloemen van de sinaasappelboom ruiken bedwelmend heerlijk. Ik ruik nog altijd de geur van de vele appelsienenbomen die in de straten van Sevilla stonden.
– Uit de blaadjes van de sinaasappelbloesem wordt oranjebloesemwater gedistilleerd.
– Eetappelsienen worden in een rood netje verpakt, persappelsienen in een groen netje.
– Onbehandelde sinaasappels herken je aan hun matte schil. Meestal worden ze verkocht met blad.