Semifreddo met witte bessen en meringue
In mijn tuin groeiden de aalbessenstruiken in de lente weer weelderig en dat zorgt in de zomer voor een overvloed aan rode en witte besjes. Deze bessen zijn op verschillende manieren te gebruiken in de keuken, zowel in zoete als in hartige bereidingen. Zo verwerkte ik de besjes al in taart, cake, muffins, gelei en sorbet.
Bessen zijn ook lekker in een salade. Ik gebruik ze regelmatig als vervanging van granaatappelpitjes. Nu maakte ik een semifreddo met witte bessen.
Semifreddo betekent ‘half bevroren / half koud’ in het Italiaans. Voor dit Italiaans dessertje, dat het midden houdt tussen ijs en mousse, heb je echter geen ijsmachine nodig. De structuur is zacht en fluweelachtig. Tijdens het bevriezen worden de witte bessen een tikkeltje zuurder en dat smaakt goed af met het zoete van de semifreddo. En om het nog beter te maken, bakte ik ook nog meringue van de overgebleven eiwitten. De meringue voegt wat krokante zoetheid toe aan deze semifreddo.
Dit dessert kan iedereen maken. En je kan er volop mee variëren. Je kan bijvoorbeeld andere soorten fruit toevoegen, zoals frambozen, blauwe bessen of aardbeien.
Om de smaak nog verder te versterken, kun je ook een scheutje likeur of extract van vanille of amandel toevoegen. Voor extra crunch kan je gehakte noten, stukjes chocolade of zelfs kleine koekjeskruimels toevoegen.
Een deel van de room kan je vervangen door yoghurt of kies een plantaardig alternatief.
Klassiek maak je dit dessert met suiker als zoetstof. Ik gebruikte nu honing en nog wat vanillesuiker voor de smaak.
Als je een extra laagje smaak wilt toevoegen, kun je een coulis maken om over de semifreddo te druppelen. Die kan je maken van de besjes of bijvoorbeeld van frambozen of aardbeien.
Wat is het verschil tussen een parfait en semifreddo?
Zowel parfait als semifreddo zijn ijsachtige dessertjes, maar er zijn enkele verschillen tussen deze twee qua consistentie, bereidingsmethode en oorsprong.
Een parfait wordt gemaakt door room, eieren en suiker te mengen en vervolgens te bevriezen zonder dat er lucht in wordt geklopt. Hierdoor heeft parfait een vastere consistentie dan semifreddo, waarbij de ingrediënten wel luchtig worden opgeklopt.
Een parfait is een traditioneel Frans dessert terwijl semifreddo een klassiek Italiaans dessertje is. Het wordt als voorloper van de Italiaanse ‘gelato’ traditie gezien.
Semifreddo met witte bessen
Ingrediënten
Semifreddo met witte bessen
- 3 eigelen (met de eiwitten kan je meringue maken)
- 50 g honing
- 10 g vanillesuiker
- enkele druppels citroensap
- 125 g volle room
- 125 g witte bessen
Meringue
- 90 g eiwit
- 90 g suiker
- 90 g bloemsuiker
- 1 eetlepel maïzena
Bereidingswijze
Semifreddo met witte bessen
- Splits de eieren. Voor de semifreddo heb je enkel eigelen nodig. Met de eiwitten kan je meringue maken.
- Klop de eigelen met de honing en de vanillesuiker gedurende 10 minuten op totdat het mengsel romig en luchtig is (=ruban). Doe dit in een warmwaterbad (au bain marie). Zet de mengkom in het warmwaterbad. Klop het mengsel au bain-marie op tot ongeveer 70° C. Bij een hogere temperatuur gaan de eigelen stollen en krijg je omelet. Neem de mengkom dan uit de bain-marie en klop het geheel verder op tot kamertemperatuur.
- Klop de room stevig op.
- Meng het eigeel/suiker mengsel onder de opgeklopte room. Druppel er wat citroensap over.
- Roer de witte bessen eronder.
- Vet 6 kleine siliconen vormpjes in met olie. Verdeel het semifreddo mengsel over de vormpjes. Dek af met plastiekfolie en laat dit in de diepvries opstijven voor minstens 4 uur of tot de semifreddo helemaal stevig is.
- Je kan de semifreddo ook in een grotere vorm scheppen. Dan snijd je er voor het serveren plakjes van.
- Garneer met verkruimelde meringue en witte bessen.
Meringue
- Klop de eiwitten schuimig op gedurende 2 minuten.
- Voeg dan de bloemsuiker en de fijne suiker toe en klop het eiwitmengsel nog verder op tot het stevige pieken vormt.
- Verwarm de oven voor op 100°C – heteluchtstand.
- Leg een bakpapier op een bakplaat. Verdeel het eiwitschuim in nonchalente hoopjes op het bakpapier.
- Bak de meringue droog in de oven gedurende een 2-tal uur.
- Bewaar de afgekoelde meringue in een blikken doos.
Tips&tricks
- Gebruik een siliconen vorm – zo kan je de semifreddo makkelijk uit de vorm halen.
- Heb je geen siliconen vorm? Leg dan plastiekfolie in de vorm.
- Je kan de semifreddo in individuele porties invriezen of in een grote vorm. Dan snijd je voor het serveren plakjes van de semifreddo.
- Met de eiwitten die je over hebt van dit recept kan je meringue maken.
- Eiwitten kan je ook in de diepvries bewaren zodat je ze later kan gebruiken.
- Semifreddo betekent ‘half bevroren / half koud’ in het Italiaans. Het is een romig dessert dat het midden houdt tussen ijs en mousse.
- Om dit verfrissend dessert te maken heb je geen ijsmachine nodig.
- Klop de eigelen warm op au bain marie. Bij de au bain-marie kooktechniek verwarm je een mengsel in een kom boven een kookpot met warm water. De ingrediënten die in de bovenste kom liggen, nemen de temperatuur van het water aan.