Sardienen met Hasselback aardappelen


Sardienen, een smakelijk visje, dat je ingeblikt wel kent onder de naam ‘pilchards’.
De sardien is familie van de haring. In Spanje en Portugal staan verse sardienen vaak op het menu. Hier bij ons zijn ze wat ondergewaardeerd. Onterecht.
Ik maakte ze klaar samen met Hasselback aardappelen, gestoofde spinazie en licht geroosterde kerstomaten. Een makkelijk gerecht, want alles gaat gewoon in de oven.

Over die Hasselback aardappelen wil ik je nog iets vertellen. Hasselback aardappelen zijn genoemd naar het gelijknamig Zweeds restaurant waar deze aardappelbereiding in de 18de eeuw voor het eerst op tafel kwam. De aardappelen worden ingesneden, maar niet doorgesneden en garen in de oven. In de oven vormen de aardappelen zich tot waaiertjes. Krokant aan de buitenkant, lekker zacht binnenin. Verderop zie je hoe je ze klaarmaakt.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
1 kg verse sardienen – lekkere olijfolie – peper – zout – gedroogde zuiderse kruiden – nootmuskaat – 12 middelgrote, vastkokende aardappelen (Charlotte) – 400 gr verse spinazie – 250 gr kerstrostomaatjes

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C.
Begin met de bereiding van de Hasselback aardappelen, want die hebben ongeveer een uurtje nodig om te garen.
Je kan kiezen of je de aardappelen schilt of niet. Ik heb mijn aardappelen wel geschild.
Spoel ze af.


Steek een breinaald overlangs in de aardappel.


Snijd de aardappel elke 2 mm in met een scherp mes tot op de breinaald.

De breinaald voorkomt dat je de aardappel helemaal zou doorsnijden.
Leg de aardappelen in een ovenschotel met de ingesneden kant naar boven. Besprenkel met lekkere olijfolie en kruid overvloedig met gedroogde, zuiderse kruiden, peper en zout. Voeg ook een klein beetje water toe.

Afhankelijk van hun grootte moeten deze aardappelen 45 minuten tot 1 uur in de oven. Overgiet ze na een half uurtje nog eens met olijfolie. De aardappeltjes zijn klaar als je ze met een vork of een mes gemakkelijk kan inprikken.

Ondertussen maak je de sardientjes klaar. Ze moeten ontschubd en gegut (= de ingewanden eruit) worden. Daarna spoel je de visjes een aantal keer grondig onder stromend water zodat alle bloedresten weg zijn, want dat geeft een bittere smaak. Je kan natuurlijk ook aan je visboer vragen om de sardientjes bak klaar te maken.
Leg de sardienen in een ovenschotel met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper, zout en gedroogde zuiderse kruiden (tijm, oregano, Provençaalse kruiden). Afhankelijk van hun grootte moeten ze 20 minuten tot een half uurtje in de oven. Schuif de ovenschotel met de sardienen dus op het gepaste moment bij de aardappelen in de oven.

Tien minuten voor het einde doe je ook de spinazie en de kerstomaatjes in de oven.
De spinazie moet je grondig wassen zodat al het zand weggespoeld is. Besprenkel een ovenschotel met olijfolie, kruid met peper, zout en nootmuskaat en leg de spinazieblaadjes hierin. In de oven slikt de spinazie flink. De onderkant is zacht gegaard, terwijl de bovenste blaadjes wat krokant zijn. Deze spinazie bereiding komt uit 1 van de boeken van Pascale Naessens. Het is heel lekker om spinazie op deze manier klaar te maken.

In een aparte ovenschotel doe je de kerstomaatjes. Besprenkel ze ook met olijfolie en kruid met peper en zout.
De spinazie en de tomaten gaan nu voor 10 minuten in de oven, bij de aardappelen en de sardientjes.
Yeah, binnen 10 minuutjes kan je gaan smullen.

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *