Sardienen met freekeh, ik hou er wel van.
Laatst bracht ik nog eens verse sardienen mee van bij Nadia, de vishandel in mijn buurt. Diepgevroren en in blik kan je ze het hele jaar door verkrijgen, maar als je ze vers bij je visboer op de kop kunt tikken, moet je ze beslist eens op je menu zetten. Een klein, maar heerlijk visje. Ik maakte sardines al eens klaar, op z’n geheel, met Hasselback aardappelen. Maar dat is zo’n gedoe met die graten in je bord. Zodoende stond ik op een zaterdag om half 9 ’s morgens al sardienen te fileren. Kop eraf, ingewanden eruit, ontschubben en ontgraten. Ik bespaar u de foto’s hiervan. Het vieze werkje loonde zeker de moeite. De sardientjes waren super lekker. Ik grilde ze kort in de oven, overgoten met wat olijfolie, citroensap, peper en zout. En daarbij maakte ik eens geen couscous, quinoa of rijst, maar wel freekeh. Ken je dat?
Freekeh heeft het label van een superfood. Het is een oude graansoort uit het Midden-Oosten. Deze tarwekorrels worden onrijp geoogst als ze nog groen en zacht zijn. Vervolgens drogen ze in de zon en daarna worden ze geroosterd en gebroken. Freekeh heeft een stevige beet en proeft wat nootachtig. Het is een alternatief voor rijst, pasta, couscous,… Net zoals bij quinoa is het even wennen aan de smaak. Sardienen met freekeh, ik hou er wel van.
Wat heb je nodig?
1 kg sardienen gefileerd (zelf doen of vragen aan je visboer) – 200 g freekeh – olijfolie – peterselie – citroen – ui – look – 3 wortelen – 2 stengels witte selder – 1 courgette – 100 g erwten
Kruiden: 1 theelepel ras el hanout – 1 theelepel paprikapoeder – 1 theelepel kurkuma – 1 theelepel kerriepoeder – peper – zout – een half rood pepertje
Hoe maak je het?
Schil en snipper de ui. Plet een teentje look fijn. Schil en snijd de wortel en de selder in brunoise. Was de courgette en snijd de courgette in kleine blokjes.
Stoof de ui glazig aan in olijfolie. Voeg de look toe. Stoof kort mee aan. Kruid met ras el hanout, paprikapoeder, kurkuma, kerriepoeder, peper en zout. Doe er ook een half pepertje bij. Voeg de stukjes selder en wortel toe. Bak ze aan tot ze beetgaar zijn. Voeg de courgetteblokjes toe en bak kort aan. Voeg tenslotte de erwten toe en stoof ze kort aan.
Kook de freekeh in 1 liter gezouten water gedurende 15 minuten (of volg de instructies op de verpakking). Giet af en gebruik de freekeh warm. Je kan de freekeh ook koud in een salade verwerken. Roer de gekookte freekeh onder de geroosterde groenten. Proef en kruid bij naar smaak.
Leg de sardienen, met de velkant naar boven, op een bakplaat met bakpapier. Zo blijven ze bij het grillen lekker sappig. Kruid de sardienen met peper en zout. Overgiet ze met wat olijfolie en citroensap. Rooster ze kort onder de grill van je oven. Zo een 5-tal minuutjes.
Schep de sardienen met freekeh op een bord of schotel. Garneer met een partje citroen en een takje peterselie.