Rijsttaartjes


Rijsttaartjes. De Vlaamse klassieker onder de taartjes.

De geur van zelfgebakken rijsttaartjes. Héérlijk.

Rijsttaartjes

Net zoals rijstpap een dessertklassieker is, zijn deze rijsttaartjes de Vlaamse klassieker onder de taartjes. Deze taartjes met knapperige bladerdeegbodem en romige vulling eet je uit het vuistje. Geniet ervan na een frisse herfstwandeling. Met een tas warme chocolademelk erbij. Je klein gelukje van de dag.

Wat heb je nodig voor 4 rijsttaartjes?

65 g dessertrijst – 80 g fijne suiker – 10 g vanillesuiker – 25 g vanillepuddingpoeder – 1 ei – 1/2 liter melk – een halve vanillestok – snuifje zout – 1 rol bladerdeeg

4 taartvormpjes met een diameter van 10 cm

Baktijd: 30 minuten – 180°C – hetelucht

Hoe maak je het?

Spoel de rijst onder stromend water.

Doe de rijst samen met 4 dl melk in een kookpotje. Snij het vanillestokje open en schraap er met de punt van een mes de zaadjes uit. Voeg dit toe aan de melk, samen met de opengesneden vanillestok. Voeg een snuifje zout toe. Breng de melk aan de kook. Wanneer de melk kookt, zet je het vuur lager en laat je de rijst zachtjes koken tot de rijstkorrels helemaal gaar zijn en de melk helemaal opgenomen is door de rijst. Roer af en toe.

TIP – voeg de suiker nog niet toe. De kans op aanbranden is dan groter.

Haal de vanillestok uit de kookpot. Roer nu de suiker en vanillesuiker door de rijst.

Roer het vanillepuddingpoeder los in de rest van de melk (1 dl) en doe er het ei bij. Voeg dit bij de gekookte rijst en laat het geheel op een zacht vuurtje binden.

Laat de rijstpap wat afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C – heteluchtstand.

Snij het bladerdeeg in 4 stukken, die wat groter zijn dan de taartvormpjes.

Leg in elk taartvormpje een stukje bakpapier. Schik het bladerdeeg erin. Snij het overtollige deeg weg.

Vul elke taartvorm tot de rand met de rijstpap.

Zet de rijsttaartjes in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Haal de rijsttaartjes uit de oven en laat ze wat afkoelen op een rooster.

Lauwwarm zijn deze rijsttaartjes het lekkerst.

Zin om samen te bakken? Mis de interactieve, online bakworkshop van volgende week dan zeker niet.

Wat gaan we maken? Een biscuitrol, een fruitgalette en lekkere koekjes.

Wanneer? zondag 29/11/2020 van 14u. tot 16u.

Schrijf je in.

Receptinspiratie rijsttaartjes: Kook magazine

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *