Intense beleving bij restaurant Hertog Jan.
Er zijn zo een aantal restaurants die op mijn ‘daar-wil-ik-gaan-eten-lijstje’ staan. Mijn man weet dat. En op mijn verjaardag, die tegelijk ook onze huwelijksverjaardag is, weet hij me steeds weer te verrassen met zo een speciaal etentje. Omdat we dit jaar, net op die dag, op terugreis waren vanuit de Provence, stond ons verjaardagsdiner een week later gepland. En niet bij de minste! Restaurant Hertog Jan in Zedelgem.
We kozen voor de ‘intense beleving’, een menu met hapjes, 4 voorgerechten, 1 hoofdgerecht, 1 nagerecht en lekkers van de snoepjeskar. We wisten uiteindelijk niet wat we zouden eten en lieten ons verrassen door de chef.
Onze avond startte buiten, met een kruidendrankje en een wandeling door de weelderige kruiden- en groentetuin van het restaurant.
Dat maakte me heel benieuwd naar hoe Gert die kruiden en bloemetjes in zijn gerechtjes zou verwerken.
Na onze korte wandeling onder de schitterende avondzon, gingen we aan tafel voor ons tête-à-tête feestdiner. We klonken op mijn 48 jaar en onze 22ste huwelijksverjaardag met een aperitief met een Belgische rabarber vermouth Kiss My met rosé champagne en bloemen en kruiden uit de tuin.
Een bijzonder aperitief (maar wel prijzig).
Bij het aperitief proefden we van 3 hapjes.
Het eerste hapje: tartaar van makreel met gekonfijte puntpaprika en geitenkaas. En bloemetjes natuurlijk.
Het tweede hapje, zalm met gemarineerde komkommer, zalmeitjes, champagnesaus en dille olie, vond ik het lekkerste van de 3 amuses.
Het laatste hapje was een ongewone combinatie van polderaardappel met koffie, geschaafde kaas en vanille.
De voorgerechten werden ingezet met een klassieker: een collectie tomaten zomer 2016 met verse kaas en citrusafrikaan. Een schilderachtig bord met een selectie tomaten uit de 136 (!) soorten die in de tuin te vinden zijn.
Daarna volgde een K3 voorgerecht: kaviaar – kuit – kaas. Iets minder mijn ding. En het oogde ook minder mooi dan het vorige gerecht.
De dim sum van pompoen met langoustine, passievrucht en cacao, had een zeer intense en geconcentreerde smaak.
Tussendoor mochten we ook eens gaan piepen in de immens, grote keuken van restaurant Hertog Jan, die zich bevindt in de oude, gerestaureerde en geklasseerde hoeve. Hier toveren 15 jonge chefs o.l.v. Gert De Mangeleer al dat lekkers op de borden.
Het laatste voorgerecht was er eentje met de vis van het jaar 2016: carré van langzaam gegaarde tongschar, courgette, crème van gerookte aubergine en vinaigrette van fijne groentjes. Eén van de lekkerste gerechtjes van de avond.
Het hoofdgerecht maakte ons nieuwsgierig. Wat zat er in die rokerige potten die in het restaurant werden binnengedragen? Een stukje varkensvlees. Iberisch varken à la minute gerookt in stro met garnituur van tuinbonen. Supermals en lekker. Ik had spijt dat het zo rap op was.
De kers, of beter gezegd, de bloem op de taart was het dessert. Een bloementaartje met speculaasbodem, rozenijs, bloemen, bloesems en kruiden.
We sloten de avond af met een kruidenthee, een eigen blend van diverse kruiden uit de tuin, en zoetjes van de snoepkar.
Het was een gezellige avond, in goed gezelschap, met lekker eten. En een lichtere portemonnee achteraf.
Voor herhaling vatbaar? Waarschijnlijk niet. Om eerlijk te zijn, wisten andere chefs mij al meer te bekoren. En dit voor een betere prijs/wow verhouding.