Rabarbergalette met bosbessen


Zondags gebak – rabarbergalette met blauwe bessen.

Vandaag was ik al om 7 uur op. Véél te vroeg voor een zondagochtend. Er liep hier een lawaaierige student door het huis…

Maar hé, nog geen 2 uur later haal ik deze rabarbergalette al uit de oven en ruikt mijn keuken heerlijk zoet. Dat maakt veel goed.
Rabarbergalette
Een lekkere taart op een zonnige zondag.

Deze taart is er weer eentje uit het zoete boek ‘Sweet’ van Ottolenghi. En dan weet je, die lukt zeker. Hier en daar paste ik het recept wat aan met de ingrediënten die ik in huis had. Zo gebruikte ik volle yoghurt in plaats van roomkaas voor het taartdeeg. En voor de bodem van de taart verving ik de amaretti door amandelschilfers. Ik deed er geen kaneel bij, maar wel vanillezaadjes. Dit amandelkruim op de taartbodem slorpt het vocht op dat uit het fruit komt en zorgt voor een lekker, krokante taartbodem.

De combinatie van rabarber en blauwe bessen is heerlijk. Maar probeer ook eens vijgen met frambozen of appelen met abrikozen.

Moet ik echt wachten tot deze rabarbergalette helemaal afgekoeld is om ervan te kunnen proeven?

Wat heb je nodig voor deze heerlijke rabarbergalette met bosbessen?

Voor het taartdeeg: 120 g koude boter – 185 g bloem – snuf zout – snuf bakpoeder – 85 g yoghurt – 2 el room – 2 el appelazijn

Voor de bodem: 50 g amandelschilfers – 45 g suiker – 20 g bloem – zaadjes van een halve vanillestok

Voor de fruitvulling: 200 g rabarber – 125 g blauwe bessen – 100 g suiker – 20 g maizena – zeste van een halve sinaasappel – snuf zout

Voor de glazuur: 1 ei – 1 el water – 1 el suiker

Hoe maak je het?

Het taartdeeg.

Meng de bloem met de koude boter kort door tot een kruimelig deeg. Dit doe je met je handen of in de keukenrobot met de K-kneder. Voeg de yoghurt, room en azijn toe en ook het bakpoeder en het zout. Kneed opnieuw kort door. Laat het deeg in de koelkast rusten.
Rabarbergalette - deeg
De bodem.

Meng de amandelschilfers, suiker, bloem en de vanillezaadjes onder elkaar.

De fruitvulling.

Verwijder de stugge draden van de rabarberstengels. Snijd de stengels middendoor en dan nog eens in stukken van 5 cm. Meng de rabarberstukjes met de bosbessen, de suiker, maizena, zout en sinaasappelzeste.

Het glazuur.

Klop het ei los met wat water.

De afwerking.

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.

Neem het taartdeeg uit de koelkast. Bebloem een vel bakpapier. Leg de deegbal er op. Bebloem de deegbal en plaats er een tweede vel bakpapier op. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een grote cirkel van 2 mm dikte.
Rabarbergalette - uitrollen deeg

Trek voorzichtig het bovenste bakpapier van het deeg.
Rabarbergalette - afhalen bakpapier
Strooi het amandelkruim in een cirkel op het deeg. Hou een 5-tal centimeter van de taartrand vrij.
Rabarbergalette - bestrooien met amandel
Schep de fruitvulling op het amandelkruim.
Rabarbergalette - beleggen met fruit
Plooi de zijkanten van het deeg over de fruitvulling naar binnen toe.
Rabarbergalette - toevouwen deeg
Bestrijk de randen van de galette met het losgeklopte ei. Bestrooi de taartrand met suiker.

Bak de rabarbergalette gedurende 40 minuten. Laat de taart afkoelen op een rooster, alvorens te serveren.

Lekker met een schep yoghurt of room of een bolletje ijs. Of gewoon zo.

Bak je graag? Mis dan zeker de najaarsworkshop bakken niet!

Rabarbergalette2

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *