Quinoaballetjes met zoete aardappel en een avocadodip.
Mijn boekenkast puilt uit van de kookboeken. En daarnaast heb ik nog dozen en dozen met kooktijdschriften. Ik kan niets weggooien. Geregeld blader ik nog eens door die oude tijdschriften. En dan kom ik verrassende gerechtjes tegen, zoals deze quinoaballetjes. Een receptje uit een ‘oude’ Libelle lekker anno 2014!
Deze quinoaballetjes zijn heel makkelijk te maken en super lekker. Bovendien zijn ze vegetarisch. Ze bevatten slechts 2 ingrediënten, quinoa en zoete aardappel, en enkele smaakmakers zoals peterselie, look, chilipeper en paprikapoeder. De quinoaballetjes worden kort gefrituurd waardoor ze lekker knapperig worden. Wat zoete chilisaus om in te dippen mag niet ontbreken. Een lekkere, zelfgemaakte avocadosalsa evenmin.
Wat heb je nodig voor 20 quinoaballetjes?
120 g quinoa – 240 ml groentebouillon – 250 g zoete aardappel – een handvol bladpeterselie, fijngehakt – 1 teentje look – 50 g panko – peper – zout – chilipeper – paparikapoeder
Voor erbij: avocadodip en zoete chilisaus.
Voor de avocadodip: 1 avocado – limoensap – 1 sjalot of rode ui – verse koriander – chilipepertje
Hoe maak je het?
Kook de quinoa in 240 ml bouillon gaar gedurende 12 à 15 minuten. De quinoa is gaar als er kleine kiempjes aan de korrels verschijnen.
Schil en snijd de zoete aardappelen in blokjes. Pel het teentje look. Kook de zoete aardappel samen met het teentje look gaar in water gekruid met peper en zout.
Mix de gekookte zoete aardappel, met het teentje look en de helft van de quinoa tot een smeuïge pasta. Kruid goed met peper, zout, paprikapoeder en wat chilipeper.
Schep er de rest van de quinoa onder.
Hak de peterselie fijn en meng dit onder het dit mengsel, samen met de panko.
Vorm, met natte handen, balletjes van het quinoa mengsel.
Frituur ze kort op 180°C tot ze goudbruin kleuren.
Maak ondertussen de avocadodip.
Halveer de avocado. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Plet grof en meng met peper, zout, chilipeper, limoensap en fijngehakte ui. Meng er eventueel nog wat verse koriander door.
Serveer de quinoaballetjes met de avocadodip en de chilisaus.
Lekker!
Ziet er geweldig lekker uit, ik zou het graag proberen. Op welke temperatuur frituur je de balletjes?
Dag Mieke,
de kroketjes bak je op 180°C net zoals gewone kroketten.
En ze zijn inderdaad heel lekker.
Geniet ervan.
Fijne feestdagen.
Ingrid
Bedankt, nu ben ik zeker. 😉