Portugese flantaartjes – pastéis de Belem 5


Deze flantaartjes zijn geliefd in Portugal én in Wilsele!

De Fransen hebben hun crème brûlée, de Spanjaarden hun crema catalana en in Portugal zijn de pastéis de Belem immens populair en geliefd.

Pastéis de Belem zijn Portugese flantaartjes. Eenvoudige, maar hemels lekkere taartjes gemaakt van krokant bladerdeeg gevuld met een romige vulling met citrus-en vanilletoetsen. Lauwwarm, net uit de oven, zijn ze het lekkerst. Wie wil, kan er nog wat suiker en kaneel over strooien.

Ik maakte een variant op deze Portugese flantaartjes. In plaats van bladerdeeg gebruikte ik filodeeg om de kuipjes te vormen. Een geslaagd experiment.

Portugese flantaartjesProef zelf maar!

Wat heb je nodig voor 16 Portugese flantaartjes?

½ l melk – 225 g suiker – 30 g vanillepuddingpoeder – 5 eigelen – een snufje zout – 1 vanillestokje – sap en zeste van een halve limoen – 1 verpakking filodeeg (diepvries)

Voor de afwerking: poedersuiker – kaneelpoeder

Hoe maak je het?

Doe de melk in een pot samen met het opengesneden vanillestokje. Breng de melk aan de kook. Zet het vuur af en laat de melk goed de smaak van de vanille opnemen. Mix ondertussen de eigelen met de suiker tot een wit lint (ruban). Voeg het vanillepuddingpoeder toe, een snuf zout en het sap en de zeste van de halve limoen.

Haal de vanillestok uit de melk. Voeg een beetje van de warme melk bij het ei/suikermengsel en roer los. Voeg dit eimengsel opnieuw bij de melk en breng de melk aan de kook. Roer goed door tot het mengsel begint te binden. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C – hetelucht stand.

Neem een muffinvorm.

Vouw de ontdooide filodeegvellen open en snijd ze in 3 repen. filodeegkuipjeSnijd de repen dan nog eens in vierkantjes. Borstel een klein beetje olie op het filodeeg.

filodeegkuipje stapelenStapel 4 vierkantjes van het filodeeg overlappend op elkaar. De olie tussen de laagjes zorgt ervoor dat ze aan elkaar kleven. Leg de stapeltjes filodeeg in een muffinvorm en druk ze goed aan zodat een kuipje ontstaat.

Vul de filodeegkuipjes met het flanbeslag. Bak de flantaartjes af in de oven gedurende 10 à 15 minuten tot de pastéis goudbruin kleuren. Verlaag in het midden van de baktijd de temperatuur naar 180°C.

Neem de Portugese flantaartjes uit de muffinvorm en serveer ze lauwwarm. Bestrooi ze met wat poedersuiker en/of kaneelpoeder. De bovenkant van de flantaartjes kan je met een brander nog even karameliseren.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Portugese flantaartjes – pastéis de Belem

  • Greta Vermeire

    Hallo, ik veronderstel dat ik met de vulling ook een grote taart kan maken, maar dan wel met bladerdeeg als bodem, dien ik de deegbodem dan eerst voor te bakken? De toevoeging van limoen is toch weer net een ander smaakje, dus dat wordt volgend weekend uitproberen en smullen.

    • Ingrid Bericht auteur

      Hallo Greta,

      De taart kan je inderdaad ook ‘in het groot’ maken. De bodem van bladerdeeg hoef je niet vooraf te bakken.
      Veel bakplezier en laat het je smaken.

      Groetjes,
      Ingrid