Soep, dat is dagelijkse kost bij ons. En omdat het pompoentijd is, mag een pompoensoepje niet ontbreken. Een pittig soepje dat voor de nodige warmte zorgt op een koude, regenachtige herfstdag. Pompoensoep op z’n Indisch, met geurige kruiden zoals kurkuma, kerrie en komijn. Dat smaakt. Pompoenen zijn er in alle maten en kleuren. Ik verkies de kleinere exemplaren zoals de butternut of de Hokkaidopompoen. Van deze pompoensoorten kan je ook de schil opeten.
Wat heb je nodig?
1 pompoen – 4 wortelen – 2 uien – 2 teentjes look – 1 zoete aardappel (bataat) – 1 stukje gember (3 cm) – 2 eetlepels ghee (Indisch geklaarde boter) of arachideolie – 1.5 l groentebouillon – 150 ml kokosmelk
Kruiden: chilipeper – zout – 1 eetlepel kerrie – 1 theelepel kurkuma – 1 theelepel komijnzaadjes + wat extra om de soep af te werken – 1 theelepel mosterdzaadjes – 1 theelepel garam masala – verse koriander om af te werken
Hoe maak je het?
Snijd de pompoen in stukken. Verwijder de pitten. Schil de pompoen, of niet. Schraap de wortelen proper en snijd ze in stukjes. Schil en snijd de zoete aardappel in grove stukken. Snipper de ui fijn. Pers de teentjes look. Schil en snijd de gember fijn.
Verhit de ghee of de olie in een kookpot. Stoof de uien glazig. Stoof de droge kruiden, behalve de garam masala, even mee aan. Zo geven ze veel meer smaak en aroma af. De mosterdzaadjes zal je horen ploffen.
Voeg de in stukken gesneden pompoen, de wortelen en de bataat toe, samen met de look en de gember.
Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Mix de soep. Voeg nu de garam masala toe. Garam masala wordt steeds op het einde van de bereiding toegevoegd. Anders gaat veel smaak en aroma verloren. Rooster, voor de afwerking, nog wat extra komijnzaadjes in een pan zonder vetstof.
Schep de pompoensoep in de borden, werk af met kokosmelk, geroosterde komijnzaadjes en verse koriander.
Deze pompoensoep op z’n Indisch is lekker met naan brood.
Wat is jouw recept voor een lekkere pompoensoep?