Pierogi met blauwe bessen.
Dumplings zijn comfort food ten top. Het zijn deegvelletjes gevuld met iets hartigs of iets zoets. Elk land heeft wel zijn eigen dumplingversie. In Italië zijn ze verlekkerd op ravioli, in Japan zijn gyoza populair, de Chinezen smullen van hun dim sum, in Korea eten ze mandu. En de Poolse keuken ken je pas echt als je pierogi geproefd hebt. Pierogi worden er bij elke feestelijke gelegenheid gegeten. Deze pierogi met blauwe bessen zijn lekker als dessertje, al kan ik ze ook als ontbijt eten.
Pierogi zijn typisch Poolse (k)noedels, in de vorm van halve maantjes, die je zowel hartig als zoet kan eten. Een hartige vulling bestaat meestal uit kool en champignons, gehakt en aardappelen. Je eet het als hapje of als voorgerecht. De zoete versie is meestal gevuld met bosbessen, blauwe bessen, aardbeien of kersen. Ze zijn ook lekker met een vulling van veenbessencompote.
Pierogi worden eerst een paar minuten gekookt en daarna in de pan met olie of boter aangebakken. Men serveert ze vaak met een toefje zure room.
Deze zoete pierogi met blauwe bessen zijn lauwwarm het lekkerst. Je kan ze ook kant-en-klaar kopen. In een Aziatische supermarkt vind je ze in de diepvriesafdeling. Maar hé, zelfgemaakt zijn ze toch nog lekkerder. Het is niet zo moeilijk om ze te maken. Volg hieronder de stap-voor-stap bereiding in woord en beeld.
TIP – maak meteen een dubbele hoeveelheid van deze pierogi en vries ze in. Zo heb je altijd een portie binnen handbereik voor als je een hongertje of een goestingske hebt. Je kan ze dan direct uit de diepvries gebruiken. Kook ze enkele minuten en bak ze vervolgens op.
Pierogi zijn de Poolse variant van dumplings. Maar deze dumplings worden in heel Oost-Europa gegeten, al hebben ze in verschillende landen een verschillende naam.
Pierogi met blauwe bessen
Ingrediënten
- 2 eieren
- 200 g zure room
- 350 g bloem
- 1/2 tl zout
- 3 g bakpoeder
- 150 g blauwe bessen
- 50 g suiker
- 50 g boter
- siroop
Bereidingswijze
- Kneed het deeg voor de pierogi. Meng 2 eieren, 150 gram zure room, de bloem, het zout en het bakpoeder tot een zacht, glad deeg. De overige zure room gebruik je voor de afwerking. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie.
- Maak bolletjes van het deeg van ongeveer 30 gram en rol het deeg uit.
- Steek er rondjes uit van zo'n 10 cm.
- Vul de velletjes deeg met enkele blauwe bessen.
- Strooi er wat suiker over.
- Gebruik een dumplingvorm voor het vormen van de pierogi of vorm ze gewoon met de hand. Druk de randen aan met een vork of knijp ze toe met je vingers.
- Doe eventueel wat losgeklopt ei op de randen, zodat ze goed aan elkaar plakken.
- Zorg dat de pierogi overal goed gesloten zijn.
- Zet een kookpot op met gezouten water en breng aan de kook. Als het water kookt, laat je hierin 4 tot 6 pierogi per keer koken. Kook ze tot ze boven komen drijven. Dan zijn ze klaar. Haal ze met een schuimspaan uit het water.
- Bak de pierogi nog even aan. Smelt boter in een pan. Strooi er wat suiker over. Bak de pierogi goudbruin aan.
- Serveer ze met een toefje zure room en enkele blauwe bessen. Druppel er wat siroop over. Garneer met een blaadje munt.
- Smacznego (eet smakelijk).