Een hartverwarmend slurpsoepje. Pho Bo, Vietnamese noedelsoep.
Elk Aziatisch land heeft zijn noedelsoepje.
Na de Japanse ramen ben ik nu helemaal verlekkerd op de Vietnamese noedelsoep Pho Bo. Een maaltijdsoep gevuld met rijstnoedels, veel lekkere groenten, frisse kruiden en rundsvlees.
De basis voor een lekkere Pho Bo is een goed getrokken rundsbouillon met de smaak van kaneel en steranijs. Deze exotische geuren vullen de keuken helemaal. Sluit je ogen en waan je in de straten van Hanoi, waar je op elke hoek van de straat deze bouillonsoep kan eten.
Voor de basis van dit lekker noedelsoepje zocht ik inspiratie in het boek ‘Uit liefde voor Vietnam’ van de Vietnamese kok Quyên, Gwen. Ik voegde nog wat extra smaakmakers toe aan de bouillon en in het soepje zelf deed ik nog wat bimi en sojascheuten.
In Quyêns boek lees ik ook dat Pho Bo hét nationale gerecht van Vietnam is en dat vooral de streek Hanoi erom bekend is.
Vietnamese vrouwen bereiden er deze soep op straat. Daarvoor dragen ze een bamboestok over hun schouders met aan de uiteinden twee manden. Langs de ene kant een mand verse kruiden, kommen en lepels. Aan de andere kant hangt een vuurtje om bouillon op te koken. Het is ook daaraan dat de Pho zijn naam te danken heeft. In de tijd van de kolonisatie wezen de Fransen naar de vrouwen met die rare constructie over hun schouder en riepen ‘Feu, feu…, vuur, vuur’. De Vietnamezen namen die benaming over en noemden hun bouillonsoep Pho (uitgesproken als feu). Bo zou van het Franse ‘boeuf’ komen.
De soep kan je ook maken met als basis kip en kippenbouillon. Deze soep vind je op een Vietnamese menukaart terug onder de naam Pho Ga.
Ik heb echt zin om die geuren en smaken ter plaatse te gaan ontdekken. Maar ondertussen moet ik me tevreden stellen met mijn zelfgemaakte Pho Bo. Ik zal dan maar mijn ogen sluiten en dromen…
Wat heb je nodig voor 4 kommen lekkere Pho Bo – Vietnamese noedelsoep?
Voor de bouillon: 1 dikke runderschenkel (ongeveer 750g) – 2 uien, gepeld – 50 g verse gember – 2 wortelen, geschild en in stukken – 3 el vissaus – 3 kardemonpeulen, zaadjes eruit – 3 kruidnagels – 6 steranijs – 2 kaneelstokjes – 1 kl rietsuiker – 1 el zout
Voor de soep: 150 g rundsvlees, in dunne plakjes – 300 g rijstnoedels – 6 stengels bimi – 100 g sojascheuten
Voor de afwerking: 4 lente-uitjes, in fijne ringen – een handvol koriander – eventueel wat Aziatische basilicum – een chilipepertje, heel fijn gesneden – limoensap
Hoe maak je het?
De bouillon.
Start met het maken van de bouillon.
Spoel de runderschenkel onder stromend water. Doe 3 liter water in een kookpot en voeg de runderschenkel toe.
Rooster de gehalveerde uien en de plakjes gember even aan in een pan. Voeg ze bij de bouillon, samen met de in plakjes gesneden wortel.
Voeg er ook de andere smaakmakers bij: vissaus, zout, kardemon, kruidnagel, steranijs, kaneelstok, suiker en zout.
Laat de bouillon 2 tot 3 uurtjes pruttelen tot het vlees helemaal zacht geworden is.
Schuim, indien nodig, af en toe de bouillon af.
Zeef de bouillon. Hou de gekookte runderschenkel apart.
Tip – als je kan, maak dan de bouillon een dag op voorhand en laat hem helemaal afkoelen in de koelkast. Op die manier kan je er makkelijk het gestolde vet van afscheppen.
De afwerking van de noedelsoep Pho Bo.
Laat de rijstnoedels een kwartier weken in een kom met water.
Kook de rijstnoedels dan, volgens de aanwijzingen op de verpakking, gaar.
Snijd het rauwe rundsvlees in dunne reepjes.
Snijd de lente-uitjes in fijne ringen.
Snijd de bimi in kleinere stukjes.
Snijd het soepvlees in kleine stukken.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook.
Schep de noedels in de soepkommen.
Leg er de gesneden bimi en de sojascheuten in, samen met het rauwe en gekookte rundsvlees. Overgiet alles met de warme bouillon.
Werk de soep af met koriander, lente-uitjes, chilipeper en eventueel wat Aziatische koriander.
Druppel er tenslotte nog wat limoensap over.
En dan slurpen maar.
wat een geweldige recepten, ik kook graag, met stoomoven en inductie.
mijn voor keur gaat uit naar Aziatische gerechten. met vriendelijke groet, Ineke
Dag Ineke,
Dank je wel voor je lieve berichtje.
Veel kookplezier nog.
Ingrid