Het is nog heel even winter, dus het mag nog: een gerechtje met schorseneren.
Maken jullie wel eens verse schorseneren klaar? Hier komen ze in het seizoen af en toe op tafel. Niet dat we ze niet lekker vinden, dat wel, maar laten we er geen doekjes om winden, schorseneren kunnen je winderig maken. Dus voor de huisvrede zet je ze best niet elke week op het menu.
Vroeger maakte ik wel eens schorseneren uit een bokaal klaar, in een witte melksaus, met een eitje. Maar nu eten we enkel nog verse schorseneren, veel lekkerder van smaak. Het proper maken van de groenten is wat lastig, maar daar draai ik mijn hand niet voor om. Eerst schrob ik de aarde van de schorseneren en dan gaat de zwarte schil er af met een dunschiller. Juist omdat de schorseneren met een aardelaagje zijn bedekt, zijn ze vrij lang houdbaar op een koele plaats.
Schorseneren kan je op vele manieren bereiden. Gestoofd, gekookt, gewokt, gefrituurd. Een receptje van schorseneren in de oven samen met pompoen vind je hier.
Nu maakte ik er een crème en chips van.
Benieuwd naar mijn vegetarisch recept van pastarolletjes met schorsenerencrème, beukenzwammen, wittewijnsaus en chips van schorseneren?
Begin met de wittewijnsaus. Deze frisse saus past echt goed bij deze bereiding.
Wittewijnsaus
Wat heb je nodig?
Een klontje boter – 2 sjalotten – 2 dl witte wijn – 2 dl groentebouillon – 2 dl room – peper en zout
Hoe maak je het?
Snipper de sjalotjes heel fijn en stoof ze aan in een klontje boter. Voeg de witte wijn toe en laat inkoken.
Voeg de groentebouillon toe en laat inkoken.
Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. Kruid af met peper en zout. Eventueel kan je de saus nog zeven.
Terwijl de saus opstaat, kan je de schorseneren proper maken en bereiden. Maak er chips van en een crème.
Chips van schorseneren
Voor de chips van schorseneren snijd je met een dunschiller lange slierten van 2 schorseneren (schoongemaakt). Frituur ze op 120°C tot alle vocht verdampt is. Laat de schorsenerenchips uitlekken op een stukje keukenpapier.
Pastarolletjes met schorsenerencrème
Wat heb je nodig?
4 vellen groene lasagne – 2 vellen witte lasagne – 1 bussel verse schorseneren – 1 kleine ui – melk en/of water – 1 el kruidenkaas – 2 el room – peper en zout – 150 gr witte en 150 gr bruine beukenzwammen
Hoe maak je het?
Maak de schorseneren proper. Snijd de schorseneren in stukjes.
Snipper een kleine ui fijn en stoof glazig aan in wat boter. Voeg de stukjes schorseneer toe en stoof ze mee aan. Bevochtig de schorseneren afwisselend met een beetje water en melk. Gaar de schorseneren tot ze zacht zijn.
Voor de crème mix je de schorseneren smeuïg op met 1 eetlepel kruidenkaas en 2 eetlepels room. Breng op smaak met peper en zout.
Kook de pastavellen al dente en leg ze naast elkaar op een propere handdoek. Snijd ze in repen van ongeveer 3 cm. Bestrijk elke reep met schorsenerencrème en rol ze op. Voorzie een 4-tal rolletjes per persoon.
Bak de beukenzwammen kort op in wat boter. Kruid ze goed af met peper en zout.
De bordschikking
Kies je mooiste bord. Leg in het midden van het bord een flinke lepel beukenzwammen. Schik er de pastarolletjes op, schenk er de wittewijnsaus bij en garneer met de schorsenerenchips. Versier met een groen blaadje. Smakelijk.
Prachtig Ingrid, ik kan niet wachten om dit klaar te maken. Hier in Costa Rica hebben we geen schorseneren. Wat zou je als alternatief voorstellen? Witte raap misschien? Het is zo een origineel gerecht en wat een knappe presentatie. Mmmmm!
Kathleen, je kan de schorseneren vervangen door bloemkool. Rooster de bloemkool in de oven voor een lekkere smaak. En dan dezelfde bereiding volgen als met de schorseneren.
Hallo Ingrid,
Ik kijk al uit naar de sushiworkshop in februari 🙂
Nu ik zou dit gerechtje willen maken met kerst.
Maar hoe kan ik de rolletjes op voorhand maken en opwarmen?
Ik heb een stoomoven van AEG
Groetjes
Sarah
Dag Sarah,
zo een stoomoven staat ook nog op mijn verlanglijstje. 🙂
Ik weet dat je daar mee kan opwarmen, en dat de smaak optimaal behouden blijft door regenereren met stoom.
Welke functie of instelling dat precies is, kan ik je niet zeggen.
Laat het je smaken en tot ziens.
Groetjes,
Ingrid