Oyaki, een specialiteit uit Nagano
Het is al bijna 4 jaar geleden dat ik een culinaire en culturele reis maakte naar Japan. Van Tokyo naar Hakone. Van Hakone naar Kyoto. En dan weer terug naar Tokyo. Onvergetelijk.
En het maakte mijn liefde voor de Japanse keuken alleen maar groter. Ik wil er snel nog eens naartoe reizen.
Wat een lekkere keuken. Heerlijk geurende soepen, krokante tempura van groentjes, verrukkelijke noedelgerechten,… Men kookt er niet met room of boter. Wel met zeewier, sojaproducten, bonen rijst en vis. Groenten en vis zijn er kraakvers en eet men rauw, kort gestoomd of licht gebakken. Rijst vormt het belangrijkste onderdeel van de Japanse maaltijd.
In de Japanse keuken komen de vijf smaaksensaties bij elkaar; zoet, zuur, bitter, zout en umami. Umami betekent letterlijk ‘vol’ en zou je kunnen vergelijken met wat wij ‘hartig’ noemen. Japanse gerechten hebben iets van alle vijf de smaaksensaties en zijn toch perfect met elkaar in balans.
Die smaaksensaties vind je ook terug in deze oyaki.
Oyaki zijn Japanse dumplings gevuld met kort gebakken groenten, zoals aubergines, champignons of andere seizoensgroenten. Het is een specialiteit uit Nagano.
Omdat Nagano gelegen is in centraal Japan en het steile bergen en een koud klimaat heeft, is de rijstteelt er erg moeilijk. Vandaar dat soba (boekweit) hier een belangrijk gewas is. Het oyakideeg is gemaakt van bloem of een mengsel van bloem en dat boekweitmeel.
Traditioneel bakte men oyaki in gloeiende as. Tegenwoordig bakken we ze eerst in een pan om ze vervolgens te stomen.
Ik testte 2 soorten oyaki. Eentje met een auberginevulling vol umami smaak en oyaki met een champignonvulling. Ze zijn alle twee even lekker.
Wil je zelf eens proeven van de Japanse keuken?
Op 28 februari geef ik een online kookworkshop waarin je de Japanse keuken in een notendop kan ontdekken. Je leert koken met typische Japanse ingrediënten. We maken verschillende gerechtjes klaar en je ontdekt enkele Japanse specialiteiten zoals tataki en gyoza’s (het broertje van de oyaki). We maken ook een misosoep en een noedelgerecht. Begin al maar te oefenen om met Japanse stokjes te eten.
Ondertussen moet je zeker deze oyaki eens uitproberen. Lekker comfort food.
Itadakimasu! Smakelijk!
Oyaki
Ingrediënten
Oyaki deeg
- 300 gram witte bloem
- 200 ml kokend water
- 1 theelepel olie
- 1/2 tl zout
Auberginevulling
- 1 aubergine in kleine blokjes
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel misopasta
- 1 eetlepel sojasaus
- peper
- 1 handvol verse koriander
Champignonvulling
- 250 gram kastanjechampignons in stukjes
- 2 eetlepel arachideolie
- peper
- 2 teentjes look
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 lente-uitje
Bereidingswijze
Oyaki deeg
- Doe de bloem samen met het zout en de olie in een kom.
- Voeg het kokende water toe.
- Meng alles onder elkaar. Kneed 10 minuten tot een soepel deeg. Het kneden doe je met je handen of laat de keukenrobot het werk doen.
- Doe de deegbal opnieuw in de kom en dek af met plastiekfolie.
- Laat het deeg rusten gedurende ten minste 30 minuten. Langer mag ook. Daardoor wordt het deeg elastischer. Dit is een belangrijke stap dus sla dit zeker niet over.
Maak de auberginevulling
- Was en snijd de aubergine in kleine blokjes.
- Doe olie en sesamolie in een pan. Voeg de auberginestukjes toe en stoof ze gedurende 10 minuten tot ze zacht zijn.
- Roer er de sojasaus en misopasta door en kruid naar smaak met peper.
- Hak de verse koriander en meng dit onder de auberginevulling. Zet opzij.
Maak de champignonvulling
- Borstel de champignons proper.
- Snijd ze in kleine stukjes.
- Pel en pers de teentjes look.
- Doe de olie in een pan en bak de stukjes champignons kort en krachtig aan tot alle vocht verdampt is.
- Voeg de look toe en de sojasaus. Roer om.
- Snijd het lente-uitje in stukjes en meng dit onder de champignons. Zet opzij.
Oyaki vormen
- Verdeel het oayki deeg in 12 gelijke porties.
- Bebloem je werkoppervlak en rol het deeg uit tot rondjes van ongeveer 10 centimeter.
- Zorg dat het deeg in het midden dikker is dan aan de randen. Rek de buitenste rand van het deeg met je vingers uit terwijl je het deeg draait. Anders wordt het deeg te dik als je de dumplings samen vouwt.
- Leg ongeveer 1 eetlepel van de vulling in het midden van elk deegvel.
- Sluit de oyaki door het deeg over de vulling te brengen en knijp het dicht aan de bovenkant zodat de dumpling sluit.
- Leg de oyaki na het vormen op een met bloem bestoven werkblad en druk ze een klein beetje plat.
- Verwarm de olie in een antikleefpan. Bak de oyaki langs beide zijden aan tot ze goudbruin zijn.
- Leg ze vervolgens in een stoommand of stoomoven en stoom ze nog eens 10 minuten tot ze helemaal gaar zijn.