Op culinaire reis naar Thailand – Sukhothai


Van Chiang Mai naar de rust in Sukhothai

Na een culturele en culinaire ontdekkingstocht doorheen Chiang Mai en Chiang Rai, was het tijd om andere oorden op te zoeken.

De bus bracht ons na een lange rit naar Sukhothai in Centraal-Thailand. Sukhothai is de vroegere hoofdstad van Thailand. Een heel andere omgeving dan in Chiang Mai en met niets te vergelijken met Bangkok.

We logeerden er in een rustig en sfeervol hotel in de oude stad, op wandelafstand van het historische park, dé trekpleister van de stad. In dit park, dat terecht op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, wandel of fiets je langs de ruïnes van prachtige tempels van weleer en word je helemaal stil van de magie die er uit gaat van de enorme boeddhabeelden. Kijk even mee.

Boeddha-Sukhothai

Het historisch park is mooi overdag. Op sommige dagen kan je het park ook ’s avonds bezoeken als het feeëriek verlicht is.

Sukhotha by night

Een 2-tal kilometer buiten het historisch park ligt de Wat Si Chum tempel met zijn enorme boeddha. Meer dan een bezoekje waard.

Elke vinger van deze Boeddha heeft de lengte van een mens. Veel bezoekers plaatsen een klein stukje bladgoud op de vingers hopend dat dit geluk en rijkdom voor ze brengt.

Wat Si Chum Sukhothai

In de oude stad vind je uiteraard ook veel eetkraampjes, een marktplein en mooie tempels.

Wat-Ratcha-Thani

Op hete, zonnige dagen liggen er her en daar pepertjes en vlees te drogen, langs de weg.

Zongedroogde-pepertjes

Dat gedroogd vlees is een delicatesse, naar het schijnt.

Zongedroogd-vlees

Ik vond het er toch niet zo lekker uit zien. Zeker niet als je weet dat er een hele hoop vliegen rond zwermden en dat het vlees langs de weg in de lucht van de uitlaatgassen van de auto’s lag te drogen. Niet FAVV-proof.

De oude stad van Sukhothai verken je best met de fiets. Dan kom je rijstvelden tegen, bananenbomen met bloesems en oude dametjes die samen wat zitten te keuvelen en verbaasd zijn om een toerist te zien.

Bananenbloesem

De nieuwe stad bevindt zicht op 12 kilometer van de oude stad. Laat je vervoeren door een oude stadsbus of een snelle tuktuk. Er zijn niet zo veel toeristen die de nieuwe stad bezoeken. Toch was het er leuk rondslenteren in de straten en op de lokale markt. Ik zag er kraampjes met verse noedels.

Verse-noedels

En morning glory in overvloed.

Morning-Glory

Schalen vol bananenbloesems.

Bananenbloesem-op-de-markt

En lekkere, verse galanga. Dat ze vers zijn, zie je aan de mooie, roze kleur.

Galanga

Meer geheimen uit de Thaise keuken

Ta Thai Cooking School

Uiteraard pikte ik in Sukhothai ook een kookworkshop mee bij Ta Thai Cooking Class.

Butterfly-pea-tea

Na een warm welkom met een glas butterfly pea thee, leerde ik Kanom Jeep, Kai Pad King, Kaeng Massaman Kai en Banana cake maken. Kinkt Chinees, euh Thais. 🙂

Ik geef je een snelle les in de Thaise taal. Kanom Jeep zijn dumplings gevuld met varkensvlees.

Kanom-Jeep

Kai Pad King staat voor kip (kai) die geroerbakt wordt (pad) met gember (King). We maakten zelf een lekkere Massaman curry en de kers op de taart was een gestoomd bananencakeje. Verrassend lekker.

Banana-cake

Wat leerde ik er nog meer? Hoe je kokosroom en kokosmelk maakt van een verse kokosnoot. Dat een curry stampen hard labeur is. De Thaise vrouwen werken al zittend bij het bereiden van hun curry’s.

Curry-stampen-1

Ik begrijp nu waarom.

Gestoomde bananencakejes.

Ik wil hier zeker het recept van de bananencakejes met jullie delen. Die waren zo lekker en redelijk eenvoudig klaar te maken. Deze cakejes bevatten geen eieren of zuivel. Bovendien zijn ze glutenvrij want in plaats van bloem werd rijstmeel, tapiocameel en arrowroot gebruikt. Arrowroot of pijlwortelmeel is een bindmiddel.

Wat heb je nodig voor een 8 tal cakejes?

125 g rijstmeel – 80 g arrowrootmeel of pijlwortelmeel – 80 g tapiocameel – 6 kleine bananen – 1 jonge kokosnoot (de wit/groene van kleur) waarvan je het vruchtvlees en 125 ml kokoswater gebruikt – 1/2 tl zout – 125 ml kokosmelk – 2 el suiker – 2 el palmsuiker

Hoe maak je het?

Pel de bananen en snijd ze in stukken. Doe ze in een mengkom. Voeg het rijstmeel, arrowroot en tapioca meel toe. Roer om met je handen. Doe er zout, kokosmelk, suiker en palmsuiker bij en meng alles onder elkaar met je handen. Plet ondertussen de bananenstukjes zodat ze goed gemengd worden met de overige ingrediënten. Voeg nu het kokoswater toe. Dat is het heldere vocht van de kokosnoot. Het deegmengsel mag niet te dik zijn. Snijd het kokosvruchtvlees in stukken en meng onder het beslag.

In Thailand zijn bananenbladeren overvloedig aanwezig. Bananenbladeren zijn niet eetbaar. Ze worden gebruikt om allerlei schaaltjes en kommetjes mee te maken. Ze geven geen smaak af aan je gerecht. Deze bananencakejes werden gestoomd in kuipjes gemaakt van bananenbladeren. Je kan natuurlijk ook andere potjes gebruiken.

Stoom de bananencakejes in een stoommand op het vuur gedurende 20 minuten tot ze stevig aanvoelen.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *