Op culinaire reis naar Thailand – Chiang Mai 1


Eerste hallo in 2020.

Hier ben ik weer. Ik wil jullie eerst en vooral een gezond en smakelijk 2020 toewensen. Na een lange blogpauze én een lange vakantie sta ik weer te popelen om allerlei lekkers met jullie te delen.

En natuurlijk gaat mijn eerste blogartikel van dit nieuwe jaar over de Thaise keuken, want in de kerstvakantie trok ik ruim 2 weken doorheen Thailand.

Grand Palace Bangkok Thailand

De reisroute liep van Bangkok, naar Chiang Mai, over Chiang Rai, naar Sukhothai en eindigde in Bangkok. Het was een echte belevenis. Een reis gevuld met cultuur, lekker eten en zomerse temperaturen tot 35°C.

De ontdekking van de Thaise keuken was de rode draad doorheen deze reis. Ik volgde er 5 boeiende kookworkshops in verschillende streken van het land en die hebben me enorm geïnspireerd.

Op ontdekking in Chiang Mai en Chiang Rai.

Na een lange vlucht van Brussel naar Bangkok reisden we enkele uren later door, richting het noorden, naar Chiang Mai om daar onze culturele en culinaire ontdekkingstocht te starten.

Magische tempels en indrukwekkende boeddhabeelden

Chiang Mai is de belangrijkste stad van Noord-Thailand en, na Bangkok, de tweede grootste stad van het land. Er is heel wat te beleven in Chiang Mai. De boeddhistische tempels (wats) zijn er prachtig en schitteren in allerlei kleuren. Er hangt een magische, rustige en spirituele sfeer. De pleinen en de parken rondom de tempels zijn een rustpunt, weg van het drukke, lawaaierige stadsleven. De boeddhabeelden zijn echt indrukwekkend.

Boeddha Wat Chedi Luang Thailand Chiang Mai

Oudejaarsavond vierden we in Chiang Mai. Thai en toeristen uit alle landen verzamelden rond een plein aan de rand van de oude stad. De sfeer was extra feeëriek met duizenden lampionnetjes die in de lucht werden gestuurd.

Lampions Nieuwjaar Chiang Mai

In Chiang Mai kan je zeker een aantal dagen vertoeven. Je kan er lekker lang shoppen en rondslenteren op de markten. Er is dagelijks een grote – en drukke – avondmarkt, de Night Bazaar waar je volop kunt shoppen.  Je vindt er werkelijk alles aan spotprijzen. We brachten kilo’s souvenirs mee.

Foodmarkets

Op de foodmarkets raakte ik maar niet uitgekeken. Zoveel kraampjes met kleurrijk en sappig fruit: kokosnoot, mango, papaya, pitaya, longan, pomelo, kaffirlimoen en natuurlijk ook durian, dé koning onder de vruchten. Je herkent hem van ver aan zijn doordringende geur (van rotte eieren…). You love it or you hate it…  Ik lustte hem wel.

Durian

De markten etaleren een overvloed aan typische Thaise groenten en kruiden: de kleine groene aubergines, morning glory, de lange bonen (kousenband), Thaise basilicum in allerlei soorten, citroengras en heel veel pepertjes.

Groentemarkt Chiang Mai

Thaise kruiden

Pepertjes

De niet-zo-welriekende geur rondom kramen waar vers vlees en vis werd verkocht, vergeet ik nooit meer. Soms moest je wel echt een ommetje maken.

Vleeskraam

Op de markt zijn er ook talrijke stalletjes waar je insecten kan kopen. Het eten van insecten is voor de Thaise bevolking heel normaal.

Insecten

Op straat worden de lekkerste gerechten klaargemaakt. We aten heerlijke soepjes, curry’s en smeuïge pad thai noedels. Vooral op de dunne pannenkoekjes, de roti, gevuld met banaan en overgoten met chocoladesaus, was ik vanaf dag 1 helemaal verlekkerd.

Roti

De geheimen van de Thaise keuken.

De geheimen van de Thaise keuken leer je het best kennen door een kookworkshop te volgen. Het aanbod van kooklessen in Chiang Mai is enorm. Ik koos er 2 uit.

Bees Garden Cooking School

De eerste kookles volgde ik bij Bees Garden Cooking School.

De kookschool van Bee, onze lesgeefster, ligt even buiten Chiang Mai. Het open kookatelier geeft uit op een gezellige tuin, waarin Bee zelf allerlei kruiden en groenten, op biologische wijze, kweekt.

Bees Garden Cooking School Chiang Mai

Dit stond er op ons menu: Tom Yum Gung soep, spring rolls, kip met Thaise basilicum, het maken van de typische Khao Soi curry en het populairste dessert van Thailand, namelijk mango sticky rice, een rijstpudding met kokos en mango, gemaakt op de traditionele manier met een rieten stoommandje.

Maken van Mango sticky rice

Khao Soi is echt hét gerecht van Chiang Mai. Het is een romige, licht pittige noedelsoep met stukjes kip of kippenbouten.

Khao Soi Chiang Mai

De basis is een gele kokoscurry gemaakt met geurige specerijen. Letterlijk betekent khao soi ‘cut rice’ of ‘gesneden rijst’. Vermoedelijk verwijst het naar de noedels in de soep. Het gerecht wordt geserveerd met gekookte en gefrituurde eiernoedels. Het is overheerlijk en komt zeker ook op het menu tijdens de Thaise kookworkshops van Dishcover.

Thai Akha Kitchen

De tweede kookworkshop bij Thai Akha kitchen stond in het teken van de Thaise en Akha kookcultuur.

Thai Akha Kitchen

De “Akha” is een bevolkingsgroep die verspreid leeft over het noorden van Thailand, Laos en Myanmar. Ze hebben hun eigen tradities, cultuur en kookstijl. Thai Akha Kitchen wordt gerund door Akha-mensen die zijn geboren en getogen in Thailand. Tijdens de kookworkshops nodigen ze je uit om het Akha-eten en de Akha-cultuur te ervaren.
Akha Food verschilt totaal van Thai Food en is veel gezonder en frisser.

Tijdens deze kookworkshop maakten we o.a. een Akha maaltijd, die bestaat uit een pittige dipsaus, een salade en een soep.

De salade wordt traditioneel gestampt en omgeroerd in een grote houten vijzel. Zo mengen alle smaken zich optimaal onder elkaar.

Houen vijzel met salade

Daarnaast stonden er ook nog 7 Thaise gerechten op het menu, waaronder natuurlijk ook een zelf gestampte curry.

Curry stampen

Mango sticky rice

Honger gekregen? Ik deel graag het recept van hét populairste dessertje uit de Thaise keuken: mango sticky rice. Oftewel rijstpudding met kokosmelk en een kunstig gesneden mango. Je mag Thailand niet verlaten, zonder dit dessert geproefd te hebben.

Mango Sticky Rice

Mango sticky rice wordt gemaakt met Thaise kleefrijst, die eerst minstens 6 uur tot een nacht geweekt wordt. Daarna wordt de rijst gestoomd in een (rieten) stoommand. Vervolgens wordt er kokosroom onder gemengd, die op smaak gebracht wordt met suiker en zout. De kokosroom maakt de rijst lekker smeuïg. De rijstpap wordt gegarneerd met gebakken en gezouten mungbonen en een mooi gesneden mango. Werk verder af met een orchidee die je niet mee opeet.

Wat heb je nodig voor mango sticky rice?

voor 2 personen

200 g Thaise kleefrijst – 100 ml kokosroom – 2 el palmsuiker (of meer naar smaak) – een flinke snuf zout – eventueel geroosterde mungbonen als toppinp op de rijst – een mango.

Hoe maak je het?

Begin met het bereiden van de kleefrijst. Laat de rijst weken gedurende minstens 6 uur. Spoel de rijst dan enkele malen, zodat het water dat er van af komt helder is. Plaats een stoommand op een kookpot. Vul de kookpot gedeeltelijk met water. Stoom de rijst gaar gedurende 45 minuten.

Verwarm de kokosroom met suiker tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg een flinke snuf zout toe. Zout zorgt ervoor dat alle smaken zich vermengen.

Doe de kokosroom bij de gestoomde rijst en roer goed om.

Serveer de rijst met mango.

Extra workshop Thais masterclass

Omdat er zoveel vraag naar is, organiseer ik een extra workshop Thais masterclass op zaterdag 16/05/2020 van 18u. tot 21u.

Tijdens deze kookworkshop verdiepen we ons verder in de Thaise keuken. Ik neem je mee op een culinaire ontdekkingsreis van Bangkok tot Chiang Mai. Ik deel al de geheimen van de Thaise keuken die ik zelf ontdekt hebt tijdens mijn rondreis door het land.
Zo maken we zelf een currypasta en proef je van bekende en minder bekende Thaise gerechten uit verschillende regio’s.

Graag tot ziens.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Op culinaire reis naar Thailand – Chiang Mai