Van de rust in Sukhothai naar het drukke, bruisende leven in Bangkok
Vandaag neem ik jullie een laatste keer mee op reis naar Thailand. Van het rustige Sukthothai naar de drukke metropool, Bangkok. De tegenstellingen kunnen niet groter zijn.
In Bangkok word je overdonderd door het drukke, lawaaierige en stinkende verkeer van de vele brommers, tuktuks, taxi’s, bussen en auto’s die allemaal hun plekje op de weg opeisen. Als voetganger ben je hier echt de zwakste weggebruiker en is het vaak rennen voor je leven.
De hotels en shopping malls zijn er imposant en om ter grootst.
Bangkok cultureel
In Bangkok zijn er een aantal tempels en boeddhabeelden die je moet gezien hebben. En ook het koninklijk paleis schittert in al zijn pracht en praal.
Binnen de muren van het paleis bevindt zich de belangrijke tempel Wat Phra Kaew met de Smaragdgroene Boeddha, waarvan je geen foto’s mag nemen.
Ook de tempel van de liggende boeddha, Wat Phra Chetuphon Wimon Mangkhalaram, of korter Wat Pho, moet je gewoon gezien hebben. De boeddha is maar liefst 46 meter lang en 15 meter hoog.
De liggende houding van het beeld symboliseert de overgang naar het hiernamaals. Het beeld is verguld en prachtig versierd met parelmoer. Op de voetzolen staan 108 voorspoedtekens.
In Chinatown in Bangkok is in de Wat Traimit nog een bijzonder Boeddhabeeld te zien. Het beeld is het grootste gouden beeld van de wereld en weegt 5500 kg.
Het beeld stamt oorspronkelijk uit de tijd van de Thaise Sukhothai dynastie (1238 – 1583). Het bleef eeuwenlang onder een pleisterlaag verborgen, om het te beschermen tegen invallers van het Birmese leger. Pas in 1955, toen de boeddha verhuisde naar de Wat Traimit in Chinatown, ontdekte men, per ongeluk, dat er onder de pleisterlaag een gouden boeddha verscholen zat. Tijdens deze verhuizing knapte er kabels en het beeld raakte beschadigd. Stukken van het pleisterwerk brokkelden af en zo werd na 200 jaar de werkelijke waarde van deze kostbare boeddha ontdekt.
Klong Toey markt
Als je naar Bangkok reist, kan je de grootste en meest authentieke versmarkt, Klong Toey markt, niet missen. Het grootste deel van het eten dat tijdens een verblijf in Bangkok wordt geserveerd, is waarschijnlijk hier gekocht. Aan het begin van de markt staan mannen met karren en tuktuks klaar om de boodschappen te doen en te vervoeren. De collect&go van Bangkok.
Slenter er langsheen de groenten-en fruitkramen. Het aanbod is er gigantisch: bergen tamarinde, kokosnoten, aubergines, pepertjes. Enorme schalen gevuld met currypasta’s, garnalenpasta’s en de gefermenteerde vissaus.
Stap iets sneller langsheen de kraampjes met verse vis en vlees. De stank kan er overweldigend zijn als je er niet aan gewend bent, maar het is een normaal onderdeel van het leven voor de lokale bevolking hier.
Je ziet hier werkelijk alles: kraampjes met slachtafval, darmen en varkenspoten, kikkers en ratten, kippen en eenden die opgepropt in kooien zitten, nog spartelende vissen,…
Trek vooral niet je mooiste schoenen aan als je deze markt bezoekt. De straten zijn er heel nat en overal staan er plassen.
Je ziet het, in Bangkok is er heel veel te beleven en te bezichtigen. Wil je Bangkok vanuit de hoogte zien? Neem in het Grand China hotel in Chinatown de lift naar verdieping 25 en geniet er van het 360 graden uitzicht op de skyline van Bangkok.
Streetfood in Bangkok
Hongertje? In Bangkok eet je op straat. Het aanbod van eetstalletjes is er enorm. Eéntje heeft zelfs een ster, Raan-Jay-Fai. Dé atrractie van de straat.
Helaas is het restaurant volzet voor de komende 2 maanden.
Dan aten we maar aan het eetkraampje ernaast waar ze hele lekkere Tom Yum Goong, een pittige soep met garnalen, serveerden. Het drukke verkeer en de ronkende en stinkende brommers, auto’s en tuktuks die vlak naast je rijden langs de drukke straat, moet je erbij nemen.
Of je kan gewoon je eigen streetfood leren maken in de vele kookscholen die Bangkok rijk is.
Ik koos er 2 uit en leerde weer vele nieuwe dingen bij. Same, same, but different zoals de Thai zeggen.
Bapai Thai cooking school
Baipai Thai Cooking School ligt in een zen-achtige, rustige omgeving, weg van de drukke straten. De kookles begint met een rondleiding door de biologische kruidentuin en daarna volgt een overzicht van de belangrijkste ingrediënten uit de Thaise keuken.
Ook het maken van verse kokosroom en kokosmelk komt aan bod.
En dan gaan we aan de kook natuurlijk, met stap-voor-stap uitleg van het gerecht.
Hier kwamen de Thaise klassiekers aan bod: pad thai, kip met cashewnoten en een pittige salade met rundsvlees. En eens geen mango sticky rice als dessert, maar wel Tab Tim Grobb. Dat zijn gekleurde waterkastanjes in kokosmelk.
Silom cooking school
Daar waar de voorgaande kookworkshops in Chiang Mai, Sukhothai en bij Bapai Thai cooking school allemaal in een open keuken, uitkijkend op een gezellige tuin plaats vonden, is Silom cooking school gelegen in de stad zelf. Toch is de kookschool heel tof ingericht met traditionele gebruiksvoorwerpen, potjes en pannetjes.
Het bereiden van currypasta is een van de meest unieke en belangrijke aspecten van de Thaise keuken, dus dat kwam ook aan bod tijdens deze kookles. We maakten een gele curry.
Same, same, but different. Een gezegde dat Thailand typeert. Dat geldt ook voor de currypasta’s. Er zijn er verschillende – rode, gele, groene, panang, massaman – en toch zijn ze allemaal een beetje gelijkend. Met een subtiel verschil in het gebruik van de diverse kruiden en specerijen, krijg je een warmere currypasta of eentje met een tikkeltje meer pit.
Wat stond er nog op ons menu: een pittige fruit-en groentesalade, maïskoekjes, een variant op pad thai, namelijk pad see ew, een roerbakgerecht met dikke noedels (lekker!) en een dessert met gefrituurde bananen en kokosijs.
Pad see ew
Niet zo gekend als pad thai, maar minstens even lekker is Pad see ew. Een noedelgerecht dat in geen tijd klaar is. Comfort food op z’n best.
Wat heb je nodig voor dit roerbakgerecht Pad see ew?
Voor 2 personen
olie – 6 grote garnalen – 1 tl suiker – 2 tl vissaus – 1 el look, fijngesneden – 1 kleine sjalot, fijngesneden – 150 g brede rijstnoedels, geweekt in water tot ze zacht zijn – 2 eieren – 1 el sojasaus – enkele bladeren Chinese broccoli of paksoi – 1 wortel
Hoe maak je het?
Doe de olie in een wok. Fruit de sjalot en de look aan. Voeg de garnalen toe en bak ze enkele minuten aan. Voeg de geweekte rijstnoedels toe. Voeg de groenten toe, samen met de suiker, vissaus en sojasaus. Doe er de eieren bij en roer alles goed onder elkaar.
Thailand, het land van de glimlach, het land van de olifant, je hebt me overdonderd en verwonderd.