Vietnam – op culinaire ontdekking in Hội An
Tijdens mijn recente culinaire reis doorheen Vietnam, van Hội An naar de keizerlijke stad Huế, van Ninh Binh naar Hanoi, Sapa en Halong Bay, ontdekte ik de lekkere Vietnamese keuken. Het is een verfijnde keuken, met een perfecte balans van smaken en texturen. In elk gerecht proef je een harmonieuze mix van krokant en zacht, warm en koud, pittig en mild. Hier deel ik graag enkele hoogtepunten van deze smakelijke ontdekkingstocht. Laat ons beginnen in Hội An.
Hội An, een pittoresk stadje in centraal Vietnam
Hội An is een pittoresk stadje in Centraal Vietnam. Je herkent het meteen aan de vele kleurrijke lampionnetjes die de straten van de oude stad sieren. De pagodes zijn er indrukwekkend. De boeddhabeelden zijn er fenomenaal. Overdag kan je de stad al fietsend verkennen en langs de rijstvelden waterbuffels spotten. Na een korte fietstocht kan je ook ontspannen aan de zee en het strand. My Son Sanctuary mag zeker niet ontbreken op je to-visit-lijstje. Het is een indrukwekkend tempelcomplex net buiten de stad, gebouwd tussen de 4de en 12de eeuw. Sinds 1999 is het erkend als Unesco Werelderfgoed. Ten tijde van de Champa dynastie was dit de keizerlijke stad.
’s Avonds is de sfeer in de oude stad magisch en feeëriek. De straten vullen zich dan met heerlijke streetfood. Een must-try in Hội An is Bánh Mì. Dit broodje combineert de Franse baguette met traditionele Vietnamese ingrediënten zoals gegrild vlees, ingelegde groenten, verse kruiden en pittige saus.
Een andere lokale specialiteit zijn de White Rose dumplings. De naam White Rose komt van de unieke vorm van de dumplings, die lijken op delicate witte rozen. De dumplings zijn gemaakt van rijstdeeg en zijn gevuld met gekruid varkensvlees of garnalen. Het deeg wordt zorgvuldig gevormd en gevouwen tot een roosvorm.
Een andere typisch gerecht dat ik hier at, was Cao Lầu. Dit is een soep met stevige rijstnoedels, gemarineerd varkensvlees, knapperige rijstcrackers en verse kruiden zoals munt, Thaise basilicum, perilla en koriander. De noedels in dit gerecht zijn bijzonder door hun kleur en taaie textuur. Ze worden traditioneel gemaakt met water uit de oude Ba Le-bron. Je kan dit gerechtje enkel in Hội An proeven.
Naar de lokale markt in Hội An
Op de lokale markt kwam ik echt ogen tekort. De markt is een heuse vrouwenaangelegenheid. Daarbij is het onvoorstelbaar hoe de Vietnamese vrouwen, schijnbaar onvermoeibaar, de hele tijd gehurkt werken. Ik zag er massa’s kleurrijke groenten, proefde het lekkerste fruit en zag een overvloed aan verse kruiden. Er lagen bergen noedels in alle formaten, dartelende visjes en vers versneden vlees, waarbij niets verloren gaat. Alles wordt er opgegeten, van kop tot staart. Zelfs scampi eet men met schaal en al op. En alles is er ongelooflijk vers.
Kookworkshop “The Art of Rice Paper making” in Tra Que Herb Village
Tra Que Herb Village
In Tra Que Herb Village volgde ik mijn eerste kookworkshop. Tra Que is een klein dorp gelegen ten noorden van de oude binnenstad van Hội An. De boeren gebruiken geen chemische middelen of meststoffen op de akkers, maar wel algen die alleen in een lagune in Tra Que te vinden zijn. Hierdoor zijn de kruiden en groenten van Tra Que bekend om hun kwaliteit en hun uitstekende smaak en aroma.
Kookworkshop “The Art of Rice Paper making”
Ik volgde onder begeleiding van de vrolijke en enthousiaste Ms. Xuân de workshop “The Art of Rice Paper making”. Ze leerde me rijstpapier maken. Hiervoor werden de rijstkorrels eerst een hele nacht in water geweekt om ze zachter te maken. Vervolgens maalden we ze fijn met behulp van een traditionele molen. Het resultaat was een soort rijstmelk. Daarna stoomden we het rijstpapier op een katoenen doek boven een houtgestookte oven. En dat lukte echt goed. We gebruikten deze rijstvellen om de lekkerste springrolls, noedels en rijstcrackers te maken. Ik heb nog nooit zulke smaakvolle springrolls gegeten! We sneden het rijstpapier ook tot noedels en bereidden Mi Quàng, een noedelgerecht volgens een oud familierecept.
Mi Quàng wordt geserveerd met brede, gelige rijstnoedels die een stevige textuur hebben. De gele kleur krijgen ze door kurkuma toe te voegen aan het rijstbeslag. Bij het gerecht krijg je naast gegrild vlees en/of garnalen ook een flinke portie verse groenten zoals sla, munt, koriander, basilicum en lente-uitjes. Bij het serveren van Mi Quàng wordt het gerecht overgoten met een licht pittige en hartige bouillon, getrokken van varkensbotten. Geroosterde pindanoten en onze zelfgemaakte rijstcrackers zorgen voor extra smaak en crunch. De kwarteleitjes bovenop de noedels geven het gerecht nog wat romigheid.
Het was een superleuke en interessante workshop waarbij ik veel inspiratie opdeed voor mijn volgende Vietnamese kookworkshop. Deze workshop gaat door op zaterdag 12/10/24 van 18u. tot 21u. Wat ik tijdens mijn reis naar Vietnam geleerd heb, deel ik graag in deze nieuwe workshop. Heel graag tot dan!