Op culinaire ontdekking in Istanbul – van lahmacun tot baklava.
Onlangs ging ik enkele dagen op culturele en culinaire ontdekking in Istanbul. Deze bruisende metropool op de kruising van 2 continenten is doordrenkt van magie. Met zijn minaretten, zijn imposante moskeeën, zijn luxueuze paleizen en zijn gezellige bazaars kwam ik er echt ogen te kort.
Top 10 bezienswaardigheden in Istanbul
Mijn top 10 van bezienswaardigheden is waarschijnlijk dezelfde als die van de vele andere toeristen die me voorgingen: het Topkapi paleis, het Dolmabahçe paleis, de moskee Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het ondergronds waterreservoir Basilica Cisterne, de Grote Bazaar, de Egyptische Bazaar ook gekend als de kruidenbazaar, de boulevard Istiklal Caddesi met het rode trammetje, de Galatatoren, de vaart op de Bosporus die je van het Europese naar het Aziatische continent brengt,…
Reizen is voor mij niet enkel een culturele ontdekking. Het culinaire aspect is net zo belangrijk. Daarom wil ik tijdens een bezoek aan een land of een stad ook zijn culinaire tradities ontdekken. Ben je, net als ik, een liefhebber van eten, dan is Istanbul absoluut ook een stad die je moet bezoeken! Hier kan je altijd iets lekkers vinden bij de verschillende eetkraampjes op de pleinen of in de talrijke restaurantjes. De obers proberen je onvermoeibaar, avond na avond, naar binnen te lokken in hun restaurant. Van lahmacun tot baklava, ik neem je even mee op een culinaire ontdekkingstocht door Istanbul.
Streetfood in Istanbul
Laten we beginnen met streetfood, Volgens mij dé beste manier om de smaken van een stad te ontdekken. Op alle pleinen in Istanbul vind je eetkraampjes waar je je eerste honger kan stillen. Proef er zeker van simit, het iconisch, ringvormig gevlochten broodje met sesamzaadjes. Het is een populaire snack, zowel bij de locals als bij de toeristen. Je kan ervan genieten terwijl je wacht om een moskee binnen te gaan. Verder moet je ook kumpir geproefd hebben, een grote, gepofte aardappel die rijkelijk gevuld is met een boter en kaas. Het leuke aan kumpir is dat je zelf je toppings kunt kiezen zoals maïs, olijven, augurken, diverse groenten en sausjes. Ook midye dolma, is een geliefde streetfoodsnack. Dit zijn mosselen gevuld met een mengsel van rijst, kruiden en specerijen.
Traditionele Turkse specialiteiten
In de talloze restaurantjes kan je genieten van andere Turkse specialiteiten zoals mezze, pide, lahmacun, dolma en börek. Ik heb het allemaal geproefd. Pide is een plat, langwerpig brood, belegd met kruidig gehakt en groenten. De vorm doet denken aan een bootje. Het wordt vergeleken met een Italiaanse pizza. Lahmacun is een ander populair gerecht. Het dunne deeg wordt belegd met een kruidige tomatensalsa en gehakt en kort en krachtig gebakken tot het krokant is. Eet het opgerold met groenten erbij zoals sla, tomaten en uien. Dolma betekent ‘gevuld’ in het Turks. Hierbij worden groenten of druivenbladeren gevuld met rijst, gehakt, kruiden, noten of gedroogde vruchten. De dolma worden vervolgens gekookt of gebakken tot de vulling gaar is. Borek was ook één van mijn favorieten. Het is een soort pastagerecht gemaakt van dunne deegvellen van filodeeg of yufka. De vulling bestaat uit kaas, gehakt, aardappelen, spinazie of een combinatie ervan.
Een overvloed aan zoete lekkernijen
Naast deze hartige gerechten vind je in Istanbul ook een overvloed aan zoete lekkernijen. Probeer de beroemde baklava, filodeeg gevuld met noten en overgoten met suikersiroop of de künefe, een zoet gerecht met kataifi, kaas en siroop. Natuurlijk mag ook een proeverij van Turkish delight of lokum niet ontbreken. Dit zijn zachte, geleiachtige snoepjes in kubusvorm. Ze smaken naar rozenwater, oranjebloesemwater, pistache of citroen. Om niet aan elkaar te plakken, bestrooit men ze met poedersuiker en zetmeel. Deze zoetjes smaken het best met een glaasje Turkse thee. Thee kan je echt overal in Istanbul drinken. Mijn favoriet was de appelthee. Lekker. De straffe Turkse koffie was minder mijn ding.
Als foodie moest ik natuurlijk ook het oudste snoepwinkeltje van Istanbul bezoeken. Altan Sekerleme verkoopt al sinds 1856 de lekkerste homemade snoepjes in een klein en ohzo fotogeniek winkeltje. Ik geniet op dit moment nog steeds van de snoepjes die ik er kocht. Snoepjes in alle kleuren van de regenboog en in allerlei smaakjes zoals limoen, aardbei, gember, meloen,…
Kookworkshop in Istanbul
Naast het proeven van streetfood, het uitproberen van lokale gerechten en het bezoeken van een foodmarkt, is het volgen van een kookworkshop ook een unieke gelegenheid om een stad culinair te ontdekken. Tijdens mijn verblijf in Istanbul nam ik deel aan een hands-on workshop, waar ik de kans kreeg om enkele typische gerechten zelf klaar te maken. Het was een fijne ervaring waarbij ik niet alleen de smaken van de Turkse keuken leerde kennen, maar ook de culinaire tradities en technieken achter de gerechten ontdekte.
Ik volgde de workshop bij Cooking Alaturka en kan dit zeker aanraden. Ik leerde er verschillende gerechten bereiden zoals ovengebakken hummus, pittige linzenballetjes, geroosterde auberginesalade, een verrassend lekkere kipsalade met walnoten. En natuurlijk leerde ik er ook dolma maken, wijnbladeren gevuld met een smaakvolle mix van rijst en kruiden. Als zoete afsluiter van de workshop maakten we nog künefe.
Kom je meekoken aan ‘een tafel vol mezze’
Ik keerde terug huiswaarts met een heleboel inspiratie. Nu is het mijn beurt om alle kennis die ik opdeed met jou te delen. Wil je ook genieten van een onvergetelijke en gezellige avond vol heerlijke gerechten uit de Turkse en de Griekse, Syrische, Palestijnse en Libanese keuken? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwe workshop ‘een tafel vol mezze‘.
We maken o.a. sigara böreği, fatayer, linzenkofta, ovengebakken hummus, lahmacun, labneh, kibbeh met lekkere sausjes, fattoush, zelfgemaakt brood, verrukkelijke groentedips en natuurlijk ook de Turkse dolmas, een onmisbaar gerechtje op een mezze tafel! Om het geheel af te sluiten, proef je van overheerlijke baklava, kruidige koekjes en lekkere appelthee. Kook je mee?