Okonomiyaki, een hartige pannenkoek.
Nu de zomer ons in de steek laat, zal er wellicht al eens meer naar comfort food op tafel staan in plaats van een frisse salade. En waarom niet eens proeven van heerlijk comfort food uit Japan?
Okonomyaki, is een hartige pannenkoek, waarin je alle restjes kan verwerken. Het is een specialiteit uit Osaka.
Wat is okonomiyaki? In de Japanse keuken eindigen veel gerechten op yaki. Yaki betekent frituren of grillen. Okonomi staat voor ‘hoe jij het wil’.
Dit is een pannenkoek met veel varianten, klaargemaakt zoals jij hem het liefste eet. Het basisingrediënt is kool, dat door een beslag geroerd wordt van bloem, dashi en eieren. Hieraan voeg je spek en/of zeevruchten toe. De pannenkoek wordt rijkelijk overgoten met een hartige okonomiyakisaus, een soort Japanse ketchup. Daarbovenop komen nog enkele typische Japanse toppings zoals zeewier, gemarineerde gember en bonitovlokken.
Geloof me, dit smaakt veel lekkerder dan het eruit ziet. Het proeven waard!
Wat heb je nodig voor 4 okonomiyaki?
150 g zelfrijzende bloem – 1 tl bakpoeder – 200 ml koude dashi (Japanse vis-zeewier bouillon) – 50 g vers geraspte yam of courgette – 500 g witte kool, fijngesneden – 4 lente-uitjes, in fijne ringen – 4 el gefrituurde uisnippers – 8 fijne sneetjes spek – peper – olie om te bakken
Voor de afwerking: okonomiyaki saus (of BBQ saus) – mayonaise – zeewiersnippers – gedroogde bonitovlokken – ingelegde gember (beni-shouga)
Hoe maak je het?
Meng de bloem met het bakpoeder en voeg er de dashi bij. Voeg de geraspte yam of courgette toe en ook de koolsnippers. Doe er de helft van de lente-uitjes bij, wat gemberslierten, de gefrituurde uisnippers en de eieren. Kruid bij met peper. Roer het okonomiyaki mengsel goed door.
Verwarm een teppanyaki bakplaat of een andere pan en doe er een beetje olie in.
Verdeel het mengsel in 4 en schep het deeg in de pan.
Leg op elke pannenkoek met 2 sneetjes spek.
Laat de okonomiyaki 3 minuten bakken langs 1 zijde, draai om en bak de andere zijde nog 5 minuten verder.
Serveer de okonomiyaki warm. Lepel er de saus en de mayonaise over. Garneer met snippers zeewier, gedroogde bonitovlokken, extra lente-uitjes en de rode gember slierten.
Wist je dat bonitovlokken gemaakt worden van gedroogde en gerookte tonijn?
De harde tonijn wordt op een speciale schaaf in flinterdunne vlokken geraspt.
Wil je meer ontdekken van de Japanse keuken?
Dat kan tijdens de workshop Japans koken van vrijdag 17/11/2017. Tijdens deze workshop ontdek je hoe je kookt met typische Japanse ingrediënten zoals mirin, wasabi, miso, sojasaus, daikon, noedels en Japanse rijst. We maken verschillende gerechtjes klaar. Begin al maar te oefenen met die stokjes.
Meer info en inschrijven? Bel me, schrijf me.