Mijn man houdt van mirabellen en ook van mij natuurlijk ;-). Als er verse mirabellen te verkrijgen zijn, dan sla ik mijn slag. Maar ook met een pot ingemaakte mirabellen op siroop is hij content.
Mirabellen zijn kleine, zoete pruimen, soms geel, soms blauw. Meestal worden mirabellen verwerkt in confituur of jam. Door hun hoog pectinegehalte zijn ze hiervoor zeer geschikt. Wist je dat er ook een eau-de-vie op basis van deze pruimenvariëteit gemaakt wordt?
Zoals je ziet, bakte ik er een mirabellentaart mee. Een taart waarin je de pure smaak van het fruit proeft met slechts een heel klein beetje suiker.
De taartbodem is gemaakt van brokkeldeeg en is even blind afgebakken. En dat is een must, want mirabellen zijn heel sappig. Ik strooide, na het blindbakken, ook nog wat amandelpoeder over de bodem om de sappen die vrijkomen tijdens het bakken wat op te vangen. En over de rijtjes gehalveerde mirabellen ging nog een heel klein beetje kokosbloesemsuiker zodat de mirabellen in de oven mooi karamelliseren.
En niet zo ongezond taartje, dat bijzonder lekker smaakte.
Wat heb je nodig?
Voor de taartbodem van brokkeldeeg
140 g toervetstof – 250 g bloem – 4 g zout – 125 ml water – 1 eigeel – eventueel 5 g suiker (maar het kan gerust zonder)
Hiermee kan je 2 taarten maken (diameter 24cm). Wat overblijft van het deeg, kan je makkelijk in de diepvries bewaren voor een volgende keer.
Voor de afwerking van de taart : een handvol amandelpoeder – een beetje (kokosbloesem)suiker – 750 g verse mirabellen (of mirabellen op siroop, goed uitgelekt), ontpit en gehalveerd
Wat is toervetstof?
Toervetstof is vaster van structuur dan gewone boter en smelt niet zo gemakkelijk uit. Het wordt ook gebruikt om bladerdeeg te maken. Tijdens het bakken zorgt deze vetstof ervoor dat er zich laagjes vormen, net zoals in bladerdeeg. Het deeg is lekker krokant.
Hoe maak je het?
Snijd de toervetstof in blokjes. Meng kort met de overige ingrediënten tot een samenhangend deeg. Verpak de deegbal in plastiekfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Daarna rol je het deeg uit met een deegrol tot een dikte van 2mm.
Bekleed er de taartvorm mee.
Prik de bodem in met een vork. Leg er bakpapier op en vul met bakbonen.
Bak de taart blind op 180°C gedurende ongeveer 25 minuten.
Neem daarna de taart uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en strooi wat amandelpoeder over de bodem en beleg met de mirabellen. Leg de gehalveerde mirabellen heel dicht in rijtjes naast elkaar.
Strooi er wat kokosbloesemsuiker over.
Bak de taart verder af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten. Ik gebruikte hiervoor de ovenstand ‘Intensieve warmte’ om ervoor te zorgen dat de onderkant van de taart krokant afbakte. Met boven-en onderwarmte lukt het zeker ook.
Haal de taart na de baktijd uit de oven en laat ze nog even in de vorm afkoelen.
Ik moet je niet vertellen dat zo een stukje taart ook lekker is met een bolletje ijs en een toefje slagroom.
Van hetzelfde deeg bakte ik al eens deze zomerse fruittaart. Het is een makkelijk te bereiden deeg dat zich ook uitstekend leent voor hartig gebak.
Geniet ervan.
Bakgroetjes,
Ingrid
Hallo,
Zou het maken van de taartdeeg ook lukken met gewone boter?
Waar vind je trouwens toervetstof?
Groetjes, Greta
Dag Greta,
Je kan de taart maken met gewone boter, maar dan heeft de taartbodem niet dat laagjeseffect vergelijkbaar met bladerdeeg. De toervetstof koop ik op de markt van Heverlee. Aan een kraampje van bakproducten en bakbenodigdheden.
Groetjes en veel bakplezier.
Ingrid