Mirabellenconfituur met Pineau de Charentes 1


Ik koop nooit confituur. Als ik het eet, is het altijd zelfgemaakte. Confituur maken is eigenlijk poepsimpel. Met wat lekker fruit, confituursuiker en schone potjes kan je al aan de slag.

Het is de ideale manier om de zomeroogst van het fruit te bewaren voor later. Het liefst eet ik confituur bij een boterham met kaas. Ik hou wel van die combinatie zoet/zout. Er staan al verschillende potjes confituur en gelei in mijn voorraadkast: witte aalbessengelei met witte porto, aardbeienconfituur, gelei van rode bessen, abrikozenjam.

Nu maakte ik enkele potjes mirabellenconfituur.
MirabellenconfituurZo verwerkte ik de laatste portie mirabellen die ik meebracht uit Metz. Geen gewone mirabellenconfituur. Nee nee, confituur met een geheim ingrediënt. Zal ik het verklappen? Ik deed er een scheutje Pineau de Charentes bij, een Frans drankje dat versterkt is met cognac. De combinatie is geweldig lekker, al zeg ik het zelf.

Naast fruit heb je suiker, pectine en zuur nodig om confituur te maken.
Pectine zorgt voor het opstijven van de confituur. In confituursuiker zit al pectine, dus je moet het niet extra toevoegen. En mirabellen bevatten van nature veel pectine, dus de confituur ‘pakt’ goed. Ik gebruikte de 3+1 confituursuiker, wat wil zeggen dat je 1 kg van deze suiker nodig hebt op 3 kg fruit. Zo krijg je een confituur die niet zo zoet is en heerlijk naar fruit smaakt. De suiker zorgt er ook voor dat je de confituur kan bewaren. Hoe minder suiker je gebruikt, hoe sneller je de potjes moet leeg eten. Maar dat is hier geen probleem.

Voeg zeker ook wat citroensap toe. Dat frist de confituur op en het zorgt ervoor dat de vruchten hun kleur behouden.

Ook eens proberen?

Wat heb je nodig voor 4 potjes heerlijke mirabellenconfituur?

900 g mirabellen (netto gewicht, zonder pitten) – 300 g confituursuiker (3+1 maxi fruit suiker) – 90 ml Pineau de Charentes – sap van 1 citroen

Hoe maak je het?

Was de mirabellen en ontpit ze. Snijd de mirabellen in kleine stukjes. Meng het fruit met de suiker, het citroensap en de Pineau de Charentes. Laat dit een nacht trekken in de koelkast. Zo wordt het fruit zacht en dronken.

Mirabellen in suikerZet na de rusttijd de kookpot met het fruit en de suiker op het vuur. Breng het mengsel aan de kook en roer goed. Volg de kookinstructies op de verpakking van de confituursuiker. Ik gebruikte de maxi fruit suiker 3+1 waarbij je op 3 delen fruit slechts 1 deel suiker moet toevoegen. Als kooktijd stond 4 minuten aangegeven. Check de stolling door een lepeltje confituur op een koud bord te druppelen. Trek er een streep door. Als de confituur niet opnieuw in elkaar vloeit, is hij klaar.
Maak ondertussen ook de potjes en deksels proper door ze 5 minuten uit te koken in water. Haal de potjes en deksels met een grijptang uit het kokende water en laat ze uitdruppen op een propere handdoek.
Doe de warme mirabellenconfituur in propere glazen potjes. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel en draai ze om. Kleef er meteen een sticker op met de datum en de soort confituur.

Deze confituur kan je op een droge, koele plaats enkele maanden bewaren. Geopende confituur plaats je in de koelkast.

Vind je geen mirabellen? Deze confituur kan je ook maken met pruimen.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Mirabellenconfituur met Pineau de Charentes