Hier in het Leuvense kregen we vrijdag een serieuze winterprik. Ik stond ’s morgens op en alles was bedekt onder een dik sneeuwtapijt. Wel mooi om naar te kijken, maar verder hou ik absoluut niet van de winter of van de sneeuw. Ik ben een echt zomermens. Geef mij maar de zon en warme temperaturen.
Als het zo koud is buiten, snak ik echt naar comfort food. Een lekkere soep, een hartige pasta of een ovenschotel met warme kruiden en veel groenten in allerlei kleuren. Van deze Mexicaanse lasagne beur ik helemaal op.
Dit is een heerlijke variant op de Italiaanse lasagne. Tussen het gehakt en de groenten in rood, geel, oranje en groen komen er tortilla wraps in plaats van pastavellen. De exotische fajita kruiden zorgen voor een tikkeltje pit. Wie kan dat niet gebruiken in de winter!
Mexicaanse lasagne met tortilla wraps
Wat heb je nodig?
voor 4 personen
3 eetlepels olijfolie – 2 rode uien – 1 teentje look – 300 g gehakt – 1 maïskolf – 1 courgette – 2 wortelen – 1 rode puntpaprika – 1 blikje rode bonen – 5 grote tortilla wraps – 30 g fajita kruiden – 1 blik tomatenblokjes (300 g) – 1 blik tomatenpassata (300 g) 300 g geraspte kaas
Fajita kruiden zijn een mengeling van chilipoeder, paprikapoeder, poeder van uien en knoflook, cayennepeper, komijn en zout. Je maakt de kruidenmengeling gemakkelijk zelf of je kan de kruiden kant-en-klaar kopen.
Om af te werken: 100 g zure room of yoghurt – 1/2 rode ui, in ringen – verse koriander
1 springvorm van 20 à 22 cm
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snipper de uien fijn. Pers het teentje look. Snijd de maïskorrels van de kolf. Was de courgette en snijd de courgette in kleine blokjes. Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes. Was de paprika, doe er de zaadlijst uit en snijd de paprika in kleine stukjes. Spoel de bonen onder stromend water.
Zet een kookpot op het vuur en doe er de olijfolie in. Fruit de ui glazig aan. Doe de look erbij. Stoof de maïskorrels, de courgetteblokjes, de wortel en de paprika even mee aan. Voeg het gehakt toe en bak het vlees mee aan. Roer er de fajita kruiden door en bevochtig met de tomatenblokjes en de tomatenpassata. Doe er de gespoelde bonen bij. Laat alles een kwartiertje pruttelen tot de saus wat indikt.
Neem de springvorm. Snijd de tortilla wraps eventueel wat bij zodat ze precies passen in de springvorm.
Doe eerst saus op de bodem van de springvorm.
Leg er een tortilla wrap op.Schep opnieuw saus op de tortilla wrap.
En strooi er de geraspte kaas over.
Ga zo door tot de springvorm helemaal gevuld is. Eindig met een sauslaag en bestrooi flink met geraspte kaas.
Zet de schotel in de oven. Na een half uurtje is deze Mexicaanse lasagne klaar om op te smullen.
Werk de lasagne af met een lepel zure room of yoghurt, rode ui ringen en verse koriander.
TIP
Heb je nog tortilla wraps over? Maak er chips van. Dat doe je eenvoudig door de stukken wraps krokant te bakken in wat olie. Bestrooi ze na het bakken met paprikapoeder, peper en wat zout. En je hebt lekkere, zelfgemaakte tortillachips.
Veel kookplezier!
Dit gerechtje ziet er heerlijk uit en zal zeker smaken bij deze temperaturen.
Ik heb net nog tortillavellen over, dus ideaal om het receptje uit te proberen.
Staat deze week op ons menu 😉
Hallo Sonia,
Ik ben er zeker van dat het je zal smaken. Veel kookplezier.
Fijne zondag nog.
was heel lekker tis eens iets anders leuke ideetjes heb jij toch 😉 bedankt
Bedankt Nicole!