Merveilleux of Astridje?
Na mijn meilleurs voeuxke van Nieuwjaar presenteer ik jullie nu het originele merveilleuxke. Dit lekker pateeke is een klassieker uit de Belgische patisserie.
Mijn man is afkomstig uit Duffel en daar noemen ze het een Astridje, genoemd naar onze vroegere Koningin Astrid. Maar de Franse naam klinkt chiquer, een merveuilleux. Twee meringues met daartussen luchtig opgeklopte slagroom, gerold in geschaafde chocolade en bovenop een marasquino kers.
Ik wil mijn merveilleux krokant vanbinnen en niet te zoet. En met een tas koffie.
Je kan meringues kant-en-klaar kopen en ze zo verder afwerken tot merveilleux. Maar ik vind die gekochte meringues veel te zoet. Daarom maakte ik mijn merveilleux met zelfgebakken meringue.
Mijn eerste versie mislukte. De meringues waren na een tijdje helemaal zacht geworden door de slagroomlaag. Bij mijn tweede poging voegde ik wat maïzena toe. En dat blijkt een goede truc te zijn om de merveilleux, ook na vele uren, krokant te houden.
Klaar voor een koffieklets?
Merveuilleux met zelfgemaakte meringues – krokant en niet te zoet
Wat heb je nodig voor 9 merveilleuxkes?
150 g eiwit – 150 g bloemsuiker – 150 g fijne kristalsuiker – 150 ml water – 1 eetlepel maïzena
Voor de afwerking: 500 ml room 40% – 50 g bloemsuiker – 250 g geschaafde chocolade – 9 marasquino kersen of ander fruit
Hoe maak je het?
Maak de suikersiroop. Kook hiervoor 150 ml water met 150 gram fijne kristalsuiker tot een temperatuur van 118°C. Controleer de temperatuur met een thermometer.
Klop ondertussen het eiwit met 150 gram bloemsuiker op tot stevig wit schuim.
TIP 1: Meringues lukken het best als je de eiwitten op kamertemperatuur laat komen. Gebruik ook niet te vers eiwit.
Giet de suikersiroop, als deze op de juiste temperatuur is, voorzichtig bij het eiwitschuim en blijf kloppen tot de eiwitmassa koud en stevig is.
Zoals je ziet, echt multitasken is dat. Voeg er nog 1 eetlepel maïzena bij en klop nog even verder.
TIP 2: In bloemsuiker zit al zetmeel om de suiker een poederig effect te geven. Door extra maïzena toe te voegen, bakt de meringue extra droog.
Schep het geklopt eiwit in een spuitzak met effen spuitmond van 15mm. Spuit op een bakplaat met bakpapier 18 torentjes van 5 cm diameter en 3 cm hoog.
Bak de meringues droog in een voorverwarmde oven van 90°C (boven- en onderwarmte) en dat gedurende 4 uur.
TIP 3: Door te bakken op lage temperatuur blijven de meringues mooi wit.
Laat de meringues afkoelen en bewaar ze in een blikken doos.
Afwerking tot merveilleux
Klop de room stijf met de bloemsuiker. Neem best room met een vetgehalte van 40%. Zo krijg je een stevige slagroom. Schep de room in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
Neem een meringue en spuit een toef slagroom op de bolle kant.
Plak er een tweede meringue met de bolle kant tegenaan. Bestrijk de buitenkant van de schuimpjes met slagroom.
En maak dit vlak met een paletmes.
Rol het gebak door de geschaafde chocoladeschilfers.
Spuit bovenop de meringue nog een mooie toef slagroom.
En zet een marasquino kers op het taartje.
Bewaar de merveuilleux koel tot je ze serveert.