Eiwitten over? Maak er deze meringue met lychee van.
Eiwitten over? Maak er meringue van. Magisch hoe je van suiker en eiwitten luchtige wolkjes kan maken.
Deze meringue met lychee vulde ik op met een room/mascarpone mengsel en natuurlijk verse, sappige lychees. Een exotisch dessertje.
Meringue is ook de basis van 1 van mijn lievelingsgebakjes: merveilleux. Twee meringues met daartussen luchtig opgeklopte slagroom, gerold in geschaafde chocolade en bovenop een marasquino kers.
En natuurlijk ook van macarons.
Nu lijkt niets eenvoudiger dan eiwitten opkloppen om er meringue van te maken. Toch zijn er een aantal tips & tricks waarmee je rekening moet houden.
Klop eiwitten op in een propere, vetvrije kom. Anders zal je de eiwitten nooit stijfgeklopt krijgen. Ook restjes eigeel zijn uit den boze, want eigeel bevat ook vet.
Klop het eiwit eerst schuimig op, tot lichtgeel en met grote bubbels erin.
Klop de eiwitten vervolgens verder op tot er zachte pieken ontstaan. Het eiwitschuim is nu sneeuwwit, maar nog niet stevig genoeg om in pieken te blijven staan.
Voeg dan de fijne suiker toe, liefst met een zo fijn mogelijke korrel. Klop de eiwitten verder op tot het eiwitschuim stevig in pieken staat en mooi glanst.
Klop lang genoeg, maar ook niet te lang. Klop totdat de suikerkorrels zijn opgelost. Als je te lang doorklopt, kan het eiwitschuim net minder stevig worden en in de oven instorten.
Voeg tenslotte de bloemsuiker toe en de maïzena. Spatel dit onder het eiwit. De toevoeging van maïzena zorgt voor een extra stevig schuim dat mooi droogt in de oven.
Voor meringue klop je eiwitten op met suiker, in een verhouding van 1 op 2. Dat wil zeggen dat je op 1 deel eiwit, bijvoorbeeld 100 gram, de dubbele hoeveelheid suiker toevoegt, dus 200 gram. Meestal bestaat het suikergedeelte uit 1 deel fijne suiker en 1 deel bloemsuiker.
Meringue met lychee
Ingrediënten
Meringue
- 125 gram eiwitten
- 125 gram fijne suiker
- 125 gram bloemsuiker
- 1 eetlepel maïzena
Lycheevulling
- 100 gram room minstens 35 %
- 100 gram mascarpone
- 25 gram bloemsuiker
- 12 lychee gepeld
Afwerking
- 1 handvol pistachenoten gehakt
Bereidingswijze
Meringue bakken
- Verwarm de oven voor op 120°C – heteluchtstand.
- Scheid de eiwitten van de eigelen en klop de eiwitten los op een hoge stand. De eigelen hebben we voor dit recept niet meer nodig.
- Voeg de fijne suiker toe aan de eiwitten en klop ze verder stijf.
- Meng er de maïzena en bloemsuiker onder en klop even verder tot een vaste en glanzende schuimmassa.
- Doe een gekarteld spuitmondje in een spuitzak. Schep de opgeklopte eiwitten in de spuitzak.
- Leg een bakpapier op een bakplaat. Spuit rondjes op het bakpapier.
- Bak de meringue in de voorverwarmde oven van 120°C gedurende 1 uur en 20 minuten.
- Haal ze na de baktijd uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Maak de lycheevulling
- Klop de room op met de mascarpone en de suiker.
- Pel de lychee en verwijder de pitten. Snijd de lychee in stukjes.
- Meng de stukjes lychee onder het room/mascarponemengsel.
Afwerking
- Schep de lycheevulling op de platte kant van de meringue. Leg er een tweede meringue op.
- Verdeel er wat gehakte pistachenoten over.