Matcha en tofu in een zijdezachte pudding.
Tofu.
Ik ben nooit echt fan geweest van tofu. Tofu heeft op zich niet zoveel smaak, maar ik hou niet van die glibberige structuur. Tofu is 100% plantaardig en wordt gemaakt van sojabonen. De sojabonen worden gemalen, gekookt, geperst en gezeefd. De vloeistof die overblijft is de sojamelk. Door toevoeging van een natuurlijk stremsel ontstaat tofu. Het productieproces van tofu is vergelijkbaar met dat van kaas, vandaar dat tofu ook wel sojakaas genoemd wordt. Tofu is er in verschillende soorten: van zacht tot stevig, afhankelijk van de graad van vochtigheid.
Toen ik 2 maanden geleden in Japan op reis was, zag ik hoe belangrijk tofu is in het voedingspatroon van de Japanner. Je vindt het er in alle soorten en het wordt gebruikt in verschillende gerechten. Dat was voor mij het moment om tofu te leren eten en te wennen aan de smaak. Al gauw schepte ik ’s morgens, bij het ontbijt, zachte tofublokjes in mijn misosoep. Helemaal verrast was ik tijdens de kookworkshop die ik volgde bij een Japanse dame Miyuki Suyari. Zij maakte een lekker dessertje met tofu, matcha thee en honing.
Matcha.
Matcha is Japanse groene thee die ondermeer gebruikt wordt tijdens de Japanse theeceremonie. De groene kleur ontstaat tijdens de laatste weken voor de oogst. Dan worden de theeplanten afgedekt zodat ze in de schaduw komen. Hierdoor verhogen de plantjes hun productie van bladgroen. Dit zorgt voor een fellere, groene kleur en een intense smaak. De theeblaadjes worden gestoomd, gedroogd en tenslotte verpulverd tot een groen poeder.
Matcha is redelijk prijzig. Voor gebruik in gebak, ijsjes en desserten, gebruik je culinaire matcha, die geschikt is voor bakken en koken.
Matcha tofu pudding. Voor sommigen is het wat wennen aan de smaak, anderen zijn er, net zoals ik, meteen verlekkerd op.
Dit zijdezacht toetje is heel snel klaar. Proeven?
Wat heb je nodig voor deze matcha tofu pudding?
voor 4 personen
400 g zachte, zijden tofu – honing, siroop of vloeibare rijstsuiker naar smaak (3 à 4 el) – 1 el groene thee poeder
Hoe maak je het?
Haal de tofu uit de verpakking en dep de tofu goed droog met keukenpapier.
Mix alles in een blender of met een staafmixer tot een gladde massa.
Proef en zoet bij, indien nodig. Schep de matcha tofu pudding in een spuitzak.
Spuit de pudding in glaasjes.
Laat de machta tofu pudding een halfuurtje opstijven in de koelkast.
Dit is een gezond en licht dessertje, lactosevrij en volledig plantaardig.
Lekker met een kopje Japanse thee en een rijstcakeje (=mochi).
Oh, dat wil ik wel een keer proeven ! Tofu is wel iets speciaal maar ik lust het wel. Veel hangt af van hoe je het klaarmaakt hé. Puur is het inderdaad niet lekker. Ik heb een recept van Ottolenghi met tofu en veel look, rode ui en oosterse smaakmakers, dat is echt heel lekker. Groetjes, Peggy
Goedemorgen Peggy,
Uit welk boek van Ottolenghi komt dat receptje met tofu? Ik heb ze allemaal, maar kook er veel te weinig uit.
Ik maakte nog een variant van de tofu pudding met cacao. Ook lekker! Binnenkort op mijn blog.
Fijne zonnige zondag nog.
Groetjes,
Ingrid