Linzensoep


Morgen start de 3-delige kookcursus ‘Indisch koken’ georganiseerd door Vormingplus Oost-Brabant i.s.m. Dishcover. De cursus is volzet. Voor zij die er niet bij kunnen zijn, verklap ik hier 1 van de gerechten die we morgen gaan maken: dahl met zelfgemaakte chapati.

Dahl is een bereiding met peulvruchten die met specerijen wordt gekookt tot een puree of een soep. Peulvruchten zijn belangrijk in de Indiase keuken. Ze zijn een goede bron van eiwitten en vezels.
Wij maken deze dahl met rode en gele linzen, heerlijke specerijen en serveren er zelfgemaakte chapati’s bij.

Chapati is een dun, plat brood gemaakt van chapatimeel (atta), water, ghee en eventueel zout. Het wordt traditioneel gebakken op een tava, een ovale bakplaat. De neutrale smaak past goed bij gekruide gerechten. Chapati’s zijn het lekkerst als ze vers en warm zijn. Brood wordt in India bij elke maaltijd gegeten.

 
Wat heb je nodig om deze lekkere linzensoep zelf te maken?

150 gr gele linzen – 100 gr rode linzen – 1 el ghee – 1.5 l groentebouillon of kippenbouillon – 2 uien – 2 teentjes look, geplet – 1 stuk verse gember (3 cm), geraspt – 1 bataat, in stukken of 3 wortelen – 1 tomaat, in stukken (zonder zaadlijsten) – ½ tl mosterdzaadjes – ½ tl gemalen komijn – 1 el kurkuma – 1 el kerriepoeder – snuifje kaneel – enkele gedroogde kerrieblaadjes – 1 rode chilipeper, zonder zaadjes – ½ tl garam masala – verse koriander

Hoe maak je het?

Spoel de linzen grondig onder stromend water.
Verwarm 1 eetlepel ghee in een kookpot. Voeg de mosterdzaadjes toe. Wacht tot ze beginnen te springen. Voeg de gevijzelde korianderzaadjes toe, samen met de komijn, kurkuma, een snuifje kaneel en kerriepoeder. Stoof de kruiden even mee aan zodat ze hun aroma en smaak vrijgeven.
Voeg de in stukken gesneden ui, de geraspte gember en de geplette look toe en stoof even mee aan.
Nu mogen de linzen in de kookpot samen met de in stukken gesneden bataat of wortelen, de tomaat en het rode chilipepertje. Stoof even aan. Bevochtig met de bouillon en voeg enkele gedroogde kerrieblaadjes toe.
Breng aan de kook. Na een half uurtje zijn de groenten gaar gekookt.
Haal de kerrieblaadjes uit de kookpot. Voeg de garam masala toe en mix de soep. Proef en kruid naar smaak met chilipeper, zout en eventueel nog wat extra kerriepoeder.
Schenk de soep in een kom en werk af met verse koriander (en eventueel een lepel yoghurt).

Wil je weten hoe je lekkere chapati maakt? Dat komt aan bod in één van mijn volgende berichtjes.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *