Lichte chocomousse – zonder melk, zonder room, zonder ei.
Een licht toetje, met een lekkere chocoladesmaak. Zonder melk, zonder room, zonder ei. Deze lichte chocomousse is geschikt voor mensen die lactosevrij of veganistisch eten.
In mijn gezin moet ik geen rekening houden met intoleranties of voedselallergieën. Tijdens de kookworkshops krijg ik wel vaak de vraag om recepten aan te passen zodat ze geen bloem, suiker, eieren of melk bevatten.
Wie een lactosevrij dieet moet volgen, mag geen dierlijke melkproducten gebruiken. Om melkproducten te vervangen zijn er tegenwoordig heel wat alternatieven beschikbaar. Meestal zijn ze gemaakt op basis van soja, amandelen, rijst of kokosnoot.
Wie veganistisch eet, schrapt alle dierlijke voedingsmiddelen uit het menu.
Deze lichte chocomousse is gemaakt van tofu. Tofu is een typisch Japans product, gemaakt van sojabonen.
Je begint waarschijnlijk niet onmiddellijk te watertanden als je denkt aan tofu. Voor mij was het ook wennen aan de structuur. Qua smaak is tofu eigenlijk heel neutraal. Voor deze lichte chocomousse voegde ik cacaopoeder toe voor een intense chocoladesmaak. En ook een rijpe banaan. Dat maakt het toetje pas helemaal af. Om de mousse nog wat meer te zoeten, gebruikte ik vloeibare rijstsuiker.
Een takje rode bessen erop (uit eigen tuin), wat chocoladeschilfers en een blaadje munt. Soo Good!
Wat heb je nodig voor deze lichte chocomousse?
voor 4 personen
400 g zachte, zijden tofu – honing, siroop of vloeibare rijstsuiker naar smaak (3 à 4 el) – 2 el cacaopoeder – 1 rijpe banaan
Hoe maak je het?
Haal de tofu uit de verpakking en dep de tofu goed droog met keukenpapier.
Mix alles in een blender of met een staafmixer tot een gladde, luchtige massa.
Proef en zoet bij, indien nodig. Schep de lichte chocomousse in glaasjes.
Laat de mousse een halfuurtje opstijven in de koelkast.
Werk de chocomousse af met wat rood fruit en chocoladeschilfers.
Dit is een gezond en licht dessertje, lactosevrij en volledig plantaardig.
Deze chocomousse is een variant op de matcha tofu pudding die ik vorige week maakte.